Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Retehnologizarea CET Hidrocarburi, tot mai aproape de realizare

Este posibil ca producția și transportul de energie termică să fie separate, urmând să existe doi operatori.

Retehnologizarea CET Hidrocarburi, tot mai aproape de realizare
Comentează 0

Proiectul tehnic a fost finalizat, urmând ca, într-un viitor apropiat, să înceapă lucrările efectiv. 

Consilierii municipali au votat astăzi, un proiect de hotărâre privind reabilitarea rețelei magistrale de termoficare din municipiu. Următorul mare proiect care are legătură cu furnizarea de energie termică constă în înlocuirea magistralelor din oraș, media pierderilor de pe rețea fiind în momentul de față de aproximativ 30%. 

Retehnologizarea CET-H se va realiza cu ajutorul unei finanțări din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență– Componenta 6 Energie.  Vorbim despre prima investiție majoră în dotarea CET-H cu echipamente și instalații noi, din ultimele trei decenii. În doi ani de zile, Municipiul Arad va putea dispune de o nouă sursă de producere a energiei termice și electrice. Prin implementarea acestui proiect se intră într-o nouă etapă de modernizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Arad, în care se urmărește reducerea consumului de combustibil primar cu peste 30% prin producerea energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență și în egală măsură reducerea emisiilor de CO2 (dioxid de carbon) în atmosferă tot cu peste 30 de procente. Nu în ultimul rând se estimează că în urma realizării  acestei investiții, prețul de producție al gigacaloriei ar putea scădea cu cel puțin 50%, potrivit reprezentanților municipalității.Termenul de implementare al proiectului „Sursă de producere energie termică și  electrică prin cogenerare de înaltă eficiență” este iunie 2026.

O asociere formată din Elsaco Electronic, Elsaco Engineering și Vestra Industry, din grupul de firme ELSACO, în cooperare cu firma PAB, reprezentată de Sandu Ion (cei care vor face partea de infrastructură, suprastructură, arhitectură), a semnat contractul pentru proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi SA”.

Retehnologizarea CET Hidrocarburi este un proiect major de care beneficiază Aradul și unul dintre cele mai mari din țară în domeniul producției de energie termică și electrică prin cogenerare. Valoarea contractului este de peste 397 de milioane de lei, fără TVA.


Scrie un comentariu

trimite
Inchide