Vremea Romania, Arad -7°C

Stiri Arad

CET Arad are bani de investiții blocați la Guvern de doi ani. Reacția lui Falcă

CET Arad nu a mai primit banii din certificate verzi contractați încă din 2012 pentru investiții în retehnologizare, deși anumite lucrări trebuiau să înceapă încă din 2013.

CET Arad are bani de investiții blocați la Guvern de doi ani. Reacția lui Falcă
Comentează 1

Primarul Gheorghe Falcă acuză că Guvernul tergiversează alocarea a cel puțin zece milioane de euro pentru CET Arad, adică minimum 25 la sută din investiții de 40 de milioane de euro care mai sunt prevăzute.

Potrivit edilului-șef, CET a intrat în programul aprobat de Comisia Europeană privind investiții cu fonduri provenite din certificatele de emisie a gazelor cu efect de seră. Asta se întâmpla în 2012, când s-au estimat investiții de 50 de milioane de euro la Arad. Aproximativ 10 milioane au fost cheltuiți deja de municipalitate, ca și contribuție proprie la acest proiect, fiind finalizat grupul de producere pe gaz a energiei termice, renunțându-se astfel la cărbuni.

Guvernul nu a mai alocat banii din certificatele verzi, cerând acum autorităților locale să atragă investitori privați la CET, care, crede primarul, dacă ar aduce bani, ar urma să îi recupereze de la populație, prin practicarea unor tarife ridicate pentru energia termică.

”Suntem în anul 2015 și nici până acum Guvernul nu a dat drumul la finanțare. Mai mult decât atât, există o forțare a CET-lui să găsească parteneri privați să intre în managementul și finațarea societății. Evident, în momentul în care vom aveam un parteneriat privat, investițiile private trebuie recuperate (de la populație, prin tarife ridicate – n.r.)”, a declarat Falcă.

Primarul a cerut public Guvernului ”să sprijine și CET Arad la cumpărarea energiei, la fel cum face în orașe cu administrații PSD”.

”În al doilea rând, Guvernul să dea drumul la finanțarea din certificate verzi, pentru că există, iar banii aceia nu pot fi folosiți în altă parte. Rog și conducerea CET, sindicatele, pe prefect și pe parlamentarii din arcul guvernamental să înțelegă că orice blocaj în care este ținut Aradul îi afectează pe cetățeni”, a adăugat Falcă.

Dacă nu vor fi alocați până în 2019, banii aprobați de Comisia Europeană pentru centrala din Arad și alte cinci din țară se pot pierde.
 

Articole asemanatoare

Scrie un comentariu

trimite