Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Centura oraşului şi reamenajarea de tip smart a centrului, printre proiectele majore ale administraţiei de la Chişineu-Criş (FOTO)

Realizarea unei noi centuri a orașului Chișineu-Criș și reamenajarea de tip smart a centrului se numără printre proiectele majore pe care administrația locală, condusă de primarul Flavius Chereji, le are incluse în strategia pentru anul 2022.

Primarul Chereji s-a întâlnit zilele acestea cu președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, pentru a discuta despre strategia de dezvoltare a orașului Chișineu-Criș.

Centura oraşului şi reamenajarea de tip smart a centrului, printre proiectele majore ale administraţiei de la Chişineu-Criş (FOTO)
Comentează 0

„Avem proiecte pe mai multe planuri pentru că îmi doresc o dezvoltare accelerată a orașului nostru, din toate punctele de vedere. Una dintre priorități este infrastructura rutieră, unde deja se văd rezultate datorită parteneriatului cu Consiliul Județean Arad. Lucrările la drumul Nădab-Socodor, care constituie și prima parte a șoselei de centură a orașului Chișineu-Criș, sunt aproape finalizate, urmând să circulăm pe un drum nou și modern, care va scoate traficul greu din cartierul Pădureni, pe sensul de mers Arad-Vărșand. În completarea acestei investiții, am gândit un nou proiect important, realizarea unei centuri care va lega DN 79A de DC 232, pentru a scoate traficul greu din oraș, de pe sensul de mers Ineu-Oradea. Anul acesta vom realiza studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și exproprierile, urmând să identificăm o sursă de finanțare. În apropierea acestei investiții, vom avea și punct de descărcare de pe drumul expres Arad-Oradea, odată ce acesta va fi finalizat. Pentru că pe lângă proiectele de infrastructură și utilități contează și estetica unui oraș, o nouă investiție o reprezintă amenajarea centrului orașului Chișineu-Criș. Vom reface porțiunile unde au fost finalizate lucrările de canalizare, cum este partea dreapta, de la primărie înspre pod, urmând să continuăm cu partea opusă. Pe lângă lucrările de refacere, vom amplasa și piese de mobilier urban, care vor oferi orașului nostru un aspect modern și unitar. Printre acestea se numără bănci de tip smart, cu funcții de încărcare prin usb și wireless a oricărui tip de echipament electronic care susține acest tip de încărcare și cu spațiu de afișare pentru reclame (advertising). Acestea folosesc energia solară și vor fi amplasate de-a lungul pistei de biciclete care urmează să fie modernizată.

De la Consiliul Județean Arad am solicitat cofinanțare pentru o lucrare importantă care vizează refularea canalizării de la Nădab la Chișineu-Criș. Din cauza faptului că stația de epurare din Nădab este neconformă, am luat decizia să transferăm canalul menajer din Nădab în stația de epurare de la Chișineu-Criș, fiind o stație nouă, cu o capacitate suficientă de a face față ambelor localități. Valoarea totală a proiectului este 2 500 000 lei, iar în urma acestei investiții toți locuitorii din Nădab, inclusiv zona industrială, se vor putea racorda la rețea.  Pe lângă sprijinul financiar al Consiliului Județean, am identificat mai multe surse de finanțare pentru investițiile pe care le avem în plan. Am depus un proiect la AFIR pentru modernizarea a 11 kilometri de drumuri agricole, pe Programul Național de Investiții Anghel Saligny am depus un proiect în valoare de 16 milioane de lei care prevede amenajarea de alei, accese poduri și canale pluviale în tot cartierul Pădureni, din Chișineu-Criș, iar pe Administrația Fondului pentru Mediu am depus un proiect în valoare de opt milioane de lei pentru anveloparea completă a Liceului «Mihai Veliciu», respectiv un proiect de două milioane de lei pentru amenajarea a opt stații de încărcare pentru mașini electrice. În luna martie vor începe lucrările de construire a noii baze sportive din Chișineu-Criș, amplasamentul fiind deja predat la Ministerul Dezvoltării. Investiția, în valoare de opt milioane de lei, este finanțată de CNI”, a declarat primarul Flavius Chereji.

„Un primar cu viziune”

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a adăugat: ,,Îl apreciez pe Flavius Chereji pentru că este un primar cu viziune și determinat să construiască proiecte bune pentru orașul Chișineu-Criș. În ce privește contribuția Consiliului Județean Arad, noi am realizat o rețea de drumuri moderne în jurul orașului, pentru a crea legături rutiere bune cu localitățile din jur. Drumul expres Arad-Oradea va avea punct de descărcare în imediata apropiere a orașului Chișineu-Criș, iar prin proiectul strategic al Consiliului Județean Arad pe Programul Operațional Regional, de modernizare a drumurilor din nordul județului, creăm încă un acces facil, pe DJ709, între orașul Chișineu-Criș și județul Bihor”.

 

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite