Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Centenarul Bisericii Baptiste și alte evenimente românești la Micherechi (Mehkerek)

În data de 7 iunie, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la manifestările ocazionate de împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Bisericii baptiste de expresie românească din Micherechi (Mehkerek), localitate din județul Bekes, Ungaria.

Centenarul Bisericii Baptiste și alte evenimente românești la Micherechi (Mehkerek)
Comentează 0

La serviciul divin, condus de către pastorul Petrică Creţu a participat Ambasadorul României la Budapesta, Gabriel Şopandă, dar şi alte oficialităţi: Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Margareta Tat, primarul Micherechiului; Mihaela Bucin, șeful catedrei de lb. română la Universitatea din Szeged; ş.a.

Au transmis mesaje de încurajare şi felicitare ambasadorul român, primarul M. Tat, alţi pastori şi reprezentanţi ai unor biserici baptiste şi penticostale din Ungaria şi România, în special din localităţi învecinate din jud. Bihor. Cu această ocazie, pastorul Petrică Creţu a lansat o carte, prima parte a tezei sale de doctorat. Secretarul Bisericii Baptiste din Micherechi, Gheorghe Ruja, a prezentat istoricul acestei comunităţi.

 Din cadrul comunităţii baptiste din Micherechi, au accesat sau accesează burse de studiu în România mulţi tineri. România a sprijinit în trecut, printr-un proiect DRP, achiziţia de instrumente muzicale pentru această biserică.

 Vineri, 4 iunie 2021, la Grădinița „Grădina fermecată” din Micherechi (Méhkerék), a avut loc serbarea de rămas bun, pentru copiii din grupa mare, care de la toamnă vor deveni școlari.

La eveniment a participat şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, dar şi alte oficialități, precum PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Margareta Tat, primarul Micherechiului, ş.a.

Cei 8 copii absolvenți, îmbrăcați în costume populare românești, au oferit program de versuri, cântece și dansuri, în limbile română, maghiară și engleză. La Grădinița din Micherechi au învățat în acest an un număr de cincizeci și patru de copii, sub îndrumarea a șase educatoare, trei doici și un asistent. Prin sprijinul statului român, al Inspectoratului Județean Școlar Bihor și al Primăriei Oradea, în urmă 8 ani, la Grădinița și Școala Generală Românească din Micherechi au fost detaşate două cadre didactice din România: Simina Gherțan, la grădiniță și Mihaela Baicu la şcoală, de atunci și-au adus o contribuție foarte importantă la îmbogățirea cunoștințelor de limba română a copiilor din Micherechi.

De curând, la grădiniţă, a fost pusă și piatra de temelie pentru lucrările de amenajare și construcție a unei creşe cu 14 locuri. Proiectul, în valoare de 110 de milioane de Forinți, (cca. 315.000 Euro), este finanţat de către Consiliul Județean Bichiș (Békés). Grădinița din Micherechi a luat ființă în anul 1950. 

La data de 2 iunie 2021, Şcoala Generală din Micherechi, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a organizat o „Procesiune de Ziua Copilului”, la care din partea CG Gyula a participat Florin Vasiloni, consul general. 

Procesiunea a început la intrarea în localitate şi a continuat până la biserica ortodoxă din localitate. La această manifestare au luat parte în jur de 60 de participanţi, profesori şi foarte mulţi copii. Au participat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Ungariei (EORU), Margareta Tat, primar,  conducerea şcolii şi grădiniţei din localitate, cadre didactice; Vasile Botaș, președintele Autoguvernării Românești din Aletea (Elek), etc. Procesiunea s-a încheiat în biserica din localitate cu o rugăciune pentru copiii orfani şi abandonaţi. 

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite