Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cele mai periculoase locuri de unde te poți infecta cu COVID. Toţi românii trebuie să ştie asta!

Deşi românii sunt mult mai responsabili şi respectă măsurile sanitare şi cele de distanţare, există anumite locuri publice care sunt adevărate focare de infectare cu COVID.

Cele mai periculoase locuri de unde te poți infecta cu COVID. Toţi românii trebuie să ştie asta!
Comentează 0

Cele mai periculoase locuri de unde te poți infecta cu COVID. Cercetătorii germani au evaluat doar riscul de contaminare prin inhalarea particulelor microscopice (cu diametru mai mic de o miime de milimetru), care rămân suspendate în aer, nu și contaminarea prin atingerea obiectelor pe care au căzut acestea.

Echipa profesorului Kriegel a luat ca nivel de referință riscul de contaminare într-un supermarket, corect ventilat, pentru persoanele care poartă mască. Acest nivel a primit valoarea 1. Celelalte locuri publice au fost clasificate în funcție de valori (subunitare, sau supraunitare) proporționale cu riscul raportat la nivelul de referință. Modelul matematic după care a fost simulată contaminarea a fost realizat în colaborare cu Spitalul Universitar Charité din  Berlin.

1. Locurile publice în care ai cea mai mare siguranță (cel mai mic risc de contaminare) din aer sunt spațiile culturale: teatre, muzee, săli de spectacol. Față de nivelul de referință (supermarket) acestea sunt la jumătate, având rata 0,5.

2. Saloanele de coafură au un risc de 0,6, apropiat de cel al sălilor de teatru.

3. Transportul în comun asociază un risc de 0,8, mai mic decât vizita în supermarket.

4. Sălile de cinema, însă, au un nivel de contaminare prin aer dublu decât al teatrelor, comparabil cu cel din magazinele alimentare, adică o rată 1.

5. Shoppingul este cu 10% mai riscant decât cumpărăturile în supermarket: 1,1.

6. Mersul cu trenul are un risc aproape dublu față de transportul public (1,5 față de 0,8).

7. O sală de clasă în școala generală, ocupată 50%, are un risc de 2,9, în timp ce o sală de clasă din liceu are un risc dublu, de 5,8.

8. Munca într-un birou individual are la rîndul său un risc, de 1,6, date fiind contactele cu ceilalți angajați.

9. Restaurantul ocupat 50% are un risc de 2,3 similar celui reprezentat de mersul la piscină sau la fitness.

10. Un birou tip hală, cu spații colective deschise, ocupat pe jumătate, are un risc notat cu 8 (de opt ori mai mare decât nivelul de referință).

Deci, cel mai periculos spațiu public din punct de vedere al contaminării cu COVID prin aer este biroul tip hală, în vreme ce sala de teatru este locul cecl mai sigur din acest punct de vedere.

Sursa: romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite