Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cele mai delicioase preparate turcești sau ce să încerci într-o vacanță în Antalya

Turcia este una din destinațiile de vacanță îndrăgite de turiștii din întreaga lume, inclusiv de români. Are o mulțime de atracții, oferte pentru toate gusturile și buzunarele, plus un cult educat pentru satisfacerea clienților.

Cele mai delicioase preparate turcești sau ce să încerci într-o vacanță în Antalya
Comentează 0

În plus bucătăria turcească, care influențează mult preparatele țărilor vecine, are preparate delicioase, rafinate, moștenirea otomană îmbinându-se armonios cu influențele Asiei Centrale, a Orientului Mijlociu și bineînțeles a Balcanilor.

Iată câteva preparate pe care ar trebui să le încercați în cadrul unui sejur in Antalya:

1. Baba Ganoush este o salată pe bază de vinete, ce are asemănări cu salata tradițional românească, însă lipsește maioneza, fiind consacrată pentru pasta de susan ce se adaugă în compoziție. Bineînțeles că e aromată cu chimion, boia, usturoi, ulei de măsline, lămâie, sare și piper.

Această salată are și poveste deoarece nu este sigur dacă cuvântul ”bābā” se referă la vinete sau la o persoană reală răsfățată cu acest fel de mâncare, deoarece s-ar traduce ca ”tata răsfătaț”. Oricum salata servită pe lipie, cu legume crude și suculente este un adevărat răsfăț pentru papilele gustative.

2. Hummusul este un alt preparat cu istorie, întâlnit în bucătăria multor țări, deși originea lui este încă dezbătută, dar nici nu mai contează unde s-a născut. Având în vedere istoria și ascensiunea Imperiului Otoman nu este de mirare că hummusul este prezent în bucătăria tradițională, o variantă orientală, absolut delicioasă. Zic variantă orientală deoarece aici pe lângă pasta de năut este prezentă și pasta de susan.

Cu o saturație de substanțe utile, surprinzător hummusul nu are o consistență calorică ridicată, așa că este extrem de sănătos și ușor. Este bogat în proteine și grăsimi, fibre, calciu, magneziu, potasiu și vitaminele A, B1, B2, B6 și C, deci nu ratați o doză de sănătate și bun gust.

3. Salata tabbouleh nu este una din salatele obișnuite din meniul restaurantelor a la carte. Se bazează doar pe câteva ingrediente, pare foarte simplă, dar este o doză fresh de energie și sănătate. Ingredientele principale sunt pătrunjelul din plin, roșiile tăiate cubulețe, mentă pentru aroma răcoritoare și o mână de bulgur, pentru consistență. Toate sunt asezonate cu zeamă de lămâie sau cu suc de rodie, ulei de măsline și sare după gust.

Toate aceste ingrediente alcătuiesc o salată tradițională turcească îndrăgită de localnici și foarte apreciată de turiști.

4. Salata Ezme este unul din aperitivele bucătăriei turcești, deși este este servită și alături de kebab, sau alte preparate. Este vorba despre o salată pe bază de roșii tocate foarte mărunt, dar atenție totul e tocat din cuțit pentru a avea textura și consistența care o fac specială. Aceste roșii proaspăt tocate sunt asezonate cu fulgi de ardei iute, un strop de zeamă de lămâie, ulei de măsline, puțină ceapă, usturoi, ardei, pătrunjel verde, sumac, sare și piper după gust, toate fiind legate de melase de rodii.

O ploaie de arome fresh pe cerul gurii fac această salată perfectă și pentru a fi servită pe lipie, dar și alături de preparate din carne la grătar.

5. Mic dejun Menemen este un mic dejun tipic turcesc, pe care trebuie să-l încercați dacă ajungeți în Turcia. Este vorba despre o omletă turcească, care include multe legume. Roșii proapete, ardei gras verde și roșu, ceapă, unt, ulei de măsline, boia, sare, piper, totul încorporat în omletă, lângă care se pune și un sucuk (un cârnaț tradițional).

Este un mic dejun delicios, care îți oferă energia necesară pentru a te bucura de frumusețile Turciei în prima parte a zilei.

6. Lahmacun este varianta de pizza turcească, care merită gustată la ea acasă. Constă într-un blat subțire dospit, aluat ca de pâine, care se prepară cu multe legume, existând cel puțin două variante.

Poate fi o pizza de post, un produs lacto-ovo-vegetarian, dar și pe bază de carne tocată foarte bine condimentată, amestecată cu cubulețe de ardei, ceapă și usturoi.

Lahmacun se serveste rulată, alături de un pahar de ayran rece.

7. Am pomenit de Ayran, un alt preparat tradițional pe care merită să îl gustați. Este de fapt un iaurt simplu cu apă și sare, care nu doar că potolește setea, este și extrem de revigorant, și răcoritor, calmând papilele gustative după aromele condimentate și picante.

Este o băutură proteică, care previne deshidratarea, bazându-se pe un amestec de lapte de bivol, vacă și oaie. Ayran-ul a început să fie produs din anii 1950.

8. Un preparat care a trecut granițele și a ”invadat” street-food-ul din întreaga lume este Kebabul.

Turcii îi zic „doner kebab”, care înseamnă „kebab rotit”.

Se spune că abia în secolul XIX, o familie de turci a inventat metoda verticală de rotire a cărnii, cu foc din lateral, până în acel moment carnea pregătindu-se la proțap.

Carnea prăjită pentru kebab în Turcia este de vită, oaie, miel, deși în zonele turistice se găsește și variantă cu pui. Carnea se servește în chifle special pregătite sau lipii, asezonată cu pătrunjel, ceapă, usturoi, roșii crude sau coapte, fulgi de ardei iute sau uleiuri și sosuri aromate.

9. Din meniul zilnic al turcilor nu lipsește supa, care de obicei este servită la cină și reprezintă masă principală. Mercimek Çorbasi este una din supele întâlnite în orice casă, dar și la restaurant, în cafenele sau în meniul localurilor fast-food.

Este o supă pe bază de linte roșie, cu ceapă, roșii, ardei, pastă de roșii, sau ardei, asezonată paprica, cu mentă uscată și fulgi de ardei iute. Este originară din sud-estul Anatoliei și a ajuns să fie consumată în orice perioadă a zilei.

10. Din meniul turcesc nu lipsesc preparatele dulci, pentru care sunt recunoscuți și apreciați. Astfel că vă recomandăm să încercați Baklava, prăjitură în numeroase sortimente îndulcită cu unt și zahăr, niciodată cu miere sau alți îndulcitori.

Iată 10 motive pentru care în vara 2022 trebuie să alegeți o vacanta in Turcia. Între timp, puteți încerca să pregătiți acasă aceste rețete uimitoare.


Scrie un comentariu

trimite