Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce se întâmplă dacă mănânci alimente EXPIRATE? Lista mâncărurilor care NU TREBUIE aruncate! Sunt aproape PROASPETE

De îndată ce termenul de expirare a fost depășit, toată lumea aruncă produsul cu pricina. Însă, ce nu știați este că sunt unele alimente care pot fi consumate chiar dacă data scrisă pe ambalaj a rămas cu mult în urmă!

Ce se întâmplă dacă mănânci alimente EXPIRATE? Lista mâncărurilor care NU TREBUIE aruncate! Sunt aproape PROASPETE
Comentează 0

Conservele de orice fel expiră de regulă la unu-doi ani de la dată fabricaţiei, însă termenul inscripţionat pe eticheta este relativ, explică managerul unui supermarket britanic. Sterilizarea sub presiune la temperaturi de peste 117 grade celsius ucide microorganismele, astfel că mâncarea poate rezistă circa trei ani de zile. Atunci când însă conservele încep să se umfle, e semn că au acumulat gaz şi trebuie aruncate.

Borcanele cu gem, muştar sunt şi mai simplu de verificat. Capacul complet flat şi care se deschide greu reprezintă cel mai bun indicator că alimentele sunt încă comestibile. În unele cazuri, există o pojghiţa albicioasă deasupra, dar asta nu înseamnă că toată mâncarea e periclitată.

Alimente periculoase pe care le consumăm de sărbători

Alimentele uscate pecum orezul, paştele sau fasolea boabe sunt în pericol de a face molii, dar nici acestea nu au o dată de expirare bătută în cuie. Singurul dezavantaj este că, în timp, se observă o deteriorare a calităţii, cum ar fi gust amărui după preparare. Alte produse „supravieţuiesc” multă vreme de la expirare prin îngheţ la -18 grade celsius. Este şi cazul cărnii, a maionezei şi chiar a albuşurilor.

Experţii în nutriţie sunt de părere că nu există niciun pericol nici dacă se întâmplă să consumaţi produse care expiră în aceeaşi zi. „Producătorii de alimente sunt obligaţi să afişeze un termen de valabilitare anterior celui în care produsul expiră în realitate. Se ia o marja de eroare. Prin urmare, nu e niciun pericol pentru cei care consumă un produs cu o zi-două înainte că acesta să expire, conform etichetei, sau chiar în ziua în care se termină termenul de valabilitate”, afirmă medicul nutriţionist Eduard Adamescu.

Nutriţionistul atrage însă atenţia asupra riscurilor la care se expune un consumator dacă mănâncă un produs desfăcut după mai mult de 24 de ore.

La ce să ai mare grijă când mănânci

Alimentele expirate nu sunt neapărat stricate. De exemplu, conservele desfăcute trebuie consumate în maximum 24 de ore. Altfel, există riscul contaminării conţinutului şi se poate ajun ge la indigestii şi diaree. „În cazul produselor expirate, se poate ajunge de la toxiinfectii alimentare până la internare”, mai spune Eduard Adamescu

Produsele care au pe ambalaj „A nu se consumă de pre fe rinţă după dată de…” nu se înscriu în grupa de perisabilitate ridicată şi termenul de garanţie nu este atât de strict, ci este o recomandare care ar trebui respectată „pe cât posibil”.

Zahărul nu are termen de valabilitate, afirmă specialiştii. Depozitat în con diţii optime – umiditate cel mult 70%, ambalat în condiţii igienice -, zahărul poate fi consumat fără probleme şi după mulţi ani de la producere. Chiar în cazul unor depo zitari în condiţii de umezeală mai mari, când există pericolul umezirii zahărului şi creării de «bulgari», acesta nu este dăunător sănătăţii.

Companiile care respectă standardele de calitate declara totdeauna un termen de garanţie mai mic decât cel care este în realitate. Un produs care expiră în ziua cumpărării nu prezintă niciun risc.

sursa: observator.tv

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite