Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce recomandă specialiştii DSVSA pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane

Având în vedere creșterea numărului de focare de pestă porcină africană (PPA) în județ, atât la porcii domestici, cât și la mistreți, specialiştii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad fac o serie de recomandări pentru prevenirea răspândirii virusului. Asta, în condiţiile în care porcii care au PPA sunt ucişi şi incineraţi, iar porcii sănătoşi din zonele afectate nu pot fi comercializaţi.

Ce recomandă specialiştii DSVSA pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane
Comentează 0

„Pentru reducerea răspândirii PPA pe teritoriul județului Arad ESTE ABSOLUT NECESAR ca toți crescătorii de porci să anunțe medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor din gospodărie și să respecte cu stictețe următoarele:

- să nu vândă/cumpere porcine fără acordul medicului veterinar;

- să utilzeze echipamente de protecție (haine și încalțăminte special destinate activităților de îngrijire a porcilor);

- să nu lase porcii în libertate, cu posibilitatea de contact cu porcii mistreți;

- să evite contactul cu oameni și materiale contaminate provenite din gospodării/exploatații/zone contaminate;

- să evite deplasările în zone afectate de PPA (păduri);

- să nu cumpere carne și produse din carne de porc din locuri neautorizate sanitar veterinar;

- să anunțe medicului veterinar intenția de a sacrifica porcinele și să nu sacrifice animale cu semne de boală (indiferent de natura bolii);

- să nu depoziteze și/sau comercializeze carne provenită de la animale suspecte de boală; 

- să anunțe medicul veterinar cu privire la naștere animalelor din gospodărie în vederea identificării și înregistrării animalelor în baza națională de date”, susţine dr. Marcel Roşu, directorul executiv al DSVSA.

De asemenea, trebuie spus că pentru reducerea pagubelor economice rezultate din uciderea animalelor în gospodăriile populației afectate se pot acorda despăgubiri, în conformitate cu legislația în vigoare, dacă au fost respectate următoarele condiții:

- animalele afectate de boală s-au născut în gospodărie sau au fost achiziționate cu documente sanitare veterinare și au fost identificate și înregistrare în baza națională de date (în condițiile legii) de către medicul veterinar concesionar;

- nu au fost înstrăinate/vândute animale din exploatație fără  documente sanitare veterinare;

 - nu au fost sacrificate animale și comercializate (carne, carcasă etc.) fără înștiințarea medicului veterinar concesionar.

„Obiectivele propuse pot fi atinse doar în condițiile în care proprietarul colaborează strâns cu medicul veterinar din circumscripție și reprezentanții D.S.V.S.A. Arad pentru identificarea sursei de boală și stabilirea datei aproximative a intrării bolii în gospodărie”, a ţinut să precizeze Marcel Roşu.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide