Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Câte proprietăți din județ au fost înregistrate până acum gratuit de OCPI

După cum vă informam la sfârșitul săptămânii trecute, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Arad a finalizat lucrările de cadastru general la Ghioroc. Proprietarii celor peste 8.000 de imobile vor primi, începând de vineri, noile cărți funciare. Documentele au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susținut de Guvernul României. Finanțarea a fost asigurată din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Câte proprietăți din județ au fost înregistrate până acum gratuit de OCPI
Comentează 0

Noile cărți funciare ale celor 8.285 de imobile din comuna Ghioroc, care însumează 4.867 de hectare, au fost înmânate autorităților locale, vineri. La  eveniment au participat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte - director general al ANCPI, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, Olimpia Popa, subprefect al județului Arad, Tatiana Clepe, directorul OCPI Arad și Corneliu Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc.

„Am făcut deja pași importanți pentru ca Programul național de cadastru și carte funciară, susținut de Guvernul României, să progreseze. Modificarea legislației, simplificarea procedurilor și motivarea celor implicați în acest proces sunt, zic eu, cele mai importante realizări ale ANCPI din acest an. Totodată, pentru a ajuta primăriile care doresc să participe activ la acest program, am introdus noi beneficii. Astfel, autoritățile și instituțiile din administrația publică centrală și locală sunt scutite de la plata taxelor pentru înregistrarea în evidențele de cadastru și carte funciară a proprietăților care aparțin primăriilor sau se află în patrimoniul statului”, a punctat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

„OCPI Arad a înregistrat, prin PNCCF, gratuit pentru cetățeni, peste 156.000 de proprietăți, dintre care aproximativ 36.000 de cărți funciare au fost eliberate doar în anul 2020. Șase comune din județul Arad au fost scoase la licitație și vor fi cadastrate integral, cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Pentru cinci dintre acestea deja au fost semnate acordurile – cadru. De asemenea, așteptăm lansarea celei de-a șaptea etape de finanțare, în cadrul PNCCF, întrucât multe primării din județ doresc să acceseze sumele care vor fi alocate de ANCPI, prin OCPI Arad, pentru înregistrarea sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale”, a punctat Tatiana Clepe, directorul OCPI Arad.

În prezent, din totalul de 78 de UAT-uri din județul Arad, cinci sunt cadastrate în proporție de sută la sută, iar în alte 73 se desfășoară lucrări de cadastru general în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și la nivel de sector cadastral.

Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, www.ancpi.ro.

Galerie foto (3)


Scrie un comentariu

trimite