Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cât a costat instalația de nocturnă și care sunt planurile Primăriei cu privire la Stadionul Francisc Neuman


Vă informam ieri că marți seara a fost aprinsă pentru prima dată instalația de nocturnă de pe Stadionul Francisc Neuman. Astăzi revenim însă cu informații suplimentare referitoare la costurile lucrării și câteva date suplimentare cu privire la instalația care va lumina arena, atunci când va fi gata și va găzdui meciuri în nocturnă, dar și referitoare la planurile Primăriei cu privire la stadion.

Cât a costat instalația de nocturnă și care sunt planurile Primăriei cu privire la Stadionul Francisc Neuman
Comentează 1

Potrivit reprezentanților Primăriei, valoarea totală a investiției de „modernizare instalație de nocturnă și alimentare cu energie electrică la Stadionul UTA – Arad” este de 5.950.000 lei, lucrarea fiind realizată de  SC POWER ELECTRIC SRL – București.

Pentru iluminatul spațiului de joc, pe pilonii existenți și pe arcadele celor două tribune s-au montat un număr de 174 proiectoare cu sursă LED, noctuna de la Arad fiind prima din țară de acest tip. „Pe fiecare stâlp s-au montat 37 de proiectoare, iar fiecare arcadă de la Tribuna 1 și Tribuna 2 are câte 13 proiectoare. Fiecare corp de iluminat are o putere de 1.471 W și o durată de viață de 50.000 de ore. Comanda iluminatului nocturn se poate realiza între limitele de 10 – 100%, astfel încât se vor obține diferite niveluri de iluminare pentru diferite situații de joc, puterea instalată fiind de 358 kW. Pentru situația când tensiunea de la rețea lipsește, s-a prevăzut o sursă de rezervă, respectiv un grup electrogen cu o putere de 484 kW”, a declarat Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Mai trebuie spus că lucrările au început pe 3 septembrie, iar marți seara nocturna a fost aprinsă de probă, semn că muncitorii s-au mișcat destul de bine.

Când va demara achiziția lucrărilor ce nu au fost cuprinse în contractul inițial

În ceea ce privește restul lucrărilor care mai trebuie făcute la noul Stadion Francisc Neuman, primarul Călin Bibarț declara recent că municipalitatea nu mai așteaptă bani de la Guvern, urmând să le finanțeze din resurse proprii. „Într-un parcurs normal, la începutul anului viitor, stadionul s-ar putea finaliza [...] Sunt lucrări ce trebuia să fie făcute de CNI, conform înţelegerii cu Guvernul. În aceste condiţii vom termina stadionul din banii noştri, din banii arădenilor. Dacă Guvernul va reveni la sentimente mai bune faţă de oraşul nostru, va putea prelua aceste contracte şi va da arădenilor banii înapoi. Este strict decizia lor, noi nu mai aşteptăm după ei! Mergem cu stadionul înainte”, declara Bibarț pe 12 septembrie, când a anunțat și că au fost scoase la licitație lucrări suplimentare cu o valoare  estimată de 3,5 milioane de lei. Este vorba despre lucrări ce urmează să se facă la Peluzele Nord şi Sud, dar şi la Tribunele 1 şi 2. Practic administraţia locală va realiza suplimentar din bani de la bugetul local un bazin de incediu, o casă de bilete la Peluza Sud, finisaje gradene, confecţii metalice, tâmplărie, grupuri sanitare, instalaţii de incendiu, electrice, de încălzire şi ventilaţie  pentru peluzele Nord şi Sud, dar şi pentru  Tribuna 2.  La rândul ei, Tribuna 1 mai are nevoie de finisaje, tâmplărie, instalaţii sanitare şi canalizare şi lucrări de hidroizolaţii la nivelul terasei. Având în vedere că a fost nevoie de actualizarea anumitor indicatori tehnico-economici, demararea procedurii de achiziţie a ultimelor lucrări ce nu au fost cuprinse în contractul iniţial va avea loc la sfârșitul acestei luni.

Reprezentanții Primăriei susțin că lucrările suplimentare sunt necesare pentru ca arena să corespundă normelor de securitate, având în vedere faptul că proiectul iniţial a fost realizat înainte de tragedia de la Colectiv şi în plus au fost şi alte modificări legislative ce au impus aceste intervenţii suplimentare. Nu trebuie omis faptul că în proiectul iniţial sprafaţa utilă propusă era de 3.223 mp, iar acum aceasta aproape s-a dublat, în prezent suprafaţa arenei fiind de 6.031 mp. La toate acestea se adaugă faptul municipalitatea îşi doreşte ca stadionul „Francisc Neumann” să fie de  categoria a IV-a, ceea ce a presupus alte investiţii.

Vor să-l omologheze pentru Liga Campionilor

Până acum Primăria a investit în stadion aproximativ 32 de milioane de lei, fără a pune la socoteală banii alocați pe 11 septembrie.

Construcţia stadionului municipal a început în 2015. Stadionul care va purta numele baronului Francisc Neuman, cel care de altfel a înfiinţat clubul fanion al aradului, UTA, se construieşte pe locul vechiului stadion al roş-albilor, considerat cândva cel mai frumos stadion din ţară, fiind o copie fidelă a arenei Highbury, al celor de la Arsenal Londra.

Valoarea investiţiei se ridică la 14 milioane de euro, bani din bugetul local al Aradului. Compania Naţională de Investiţii (CNI) ar fi trebuit să contribuie cu 2,5 milioane de euro, din bugetul de stat, semnând în acest sens şi un contract cu Primăria Arad. Banii ar fi fost folosiţi pentru modernizarea nocturnei, amenajarea gazonului cu instalaţie de încălzire şi irigare.

Stadionul va avea 12.584 de locuri, iar tribunele vor fi acoperite integral. Lucările la arena „Francisc Neuman” sunt terminate în proporţie de aproximativ 80 la sută.

Mai trebuie spus că va fi amenajată şi o parcare de 300 de locuri pentru maşini mici şi 20 de locuri pentru autocare, iar sub Peluza Sud se va construi un hotel. De menționat că stadionul urmează să fie omologat și pentru găzduirea de meciuri din Liga Campionilor, după cum au ținut să precizeze reprezentanții Primăriei.

Municipalitatea nu a anunţat încă data exactă a inaugurării stadionului, dar aceasta ar putea avea loc în prima parte a anului viitor.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite