Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Candidatura Rovanei Plumb pentru Comisia UE, respinsă în Parlamentul European. Ce urmează

Rovana Plumb a fost chemată la o audiere excepțională în Parlamentul European, după ce nu a reușit să convingă Comisia Juridică în privința corectitudinii declarației de avere. Audierea, care a avut loc joi, a fost un eșec: Comisia Juridică a decis să respingă candidatura lui Plumb pentru postul de comisar european pentru Transporturi. România trebuie acum să facă o nouă nominalizare. 

Candidatura Rovanei Plumb pentru Comisia UE, respinsă în Parlamentul European. Ce urmează
Comentează 1

Comisia Juridică din Parlamentul European a respins candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru Transporturi, din cauza problemelor din declarația de avere.

Plumb a primit verdictul după o audiere excepțională la care a participat, joi, după ce argumentele sale, transmise inițial în scris, nu i-au convins pe europarlamentari. 

”Candidatura Rovanei Plumb a fost respinsa acum cu larga majoritate de Comisia Juridica a Parlamentului European.
In favoarea Rovanei Plumb au votat 6 europarlamentari. Impotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari.
S-au abtinut 2 europarlamentari. Fara avizul Comisiei Juridice audirea din Comisia de Transport nu poate avea loc”, a scris europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan pe Facebook.

România își păstrează portofoliul transporturilor, dar trebui să nominalizeze acum un nou candidat. 

Plumb, nominalizată pentru postul de comisar european pe Transporturi, a transmis la Bruxelles o scrisoare cu explicații suplimentare privind declarația sa de avere, la solicitarea Comisiei Juridice din Parlamentul European, însă răspunsul său este considerat „nesatisfăcător” de mai mulți eurodeputați.

Plumb a argumentat că a completat declarația de avere conform Codului de conduită al comisarilor. Ea confirmă împrumutul de 800.000 de euro contractat în 2007 și pe care trebuie să îl returneze până în anul 2030.

Conform Politico, Plumb a susținut că nu a inclus acest împrumut în declarație deoarece împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie „în mod normal” să fie declarate, potrivit codului comisarilor. Iar în ceea ce privește donația de 800.000 de lei (aproximativ 170.000 de euro) către PSD făcută înaintea alegerilor europarlamentare din acest an, ea a spus că aceasta nu generează niciun conflict de interese și nu constituie o investiție, notează G4media.ro.

Plumb a explicat că a primit banii pentru donație ca împrumut de la o persoană privată, dar nu o menționează în documentele trimise comisiei, deși acesta a fost menționat în declarația de avere depusă la Parlamentul României, unde se arată că împrumutul trebuie returnat în doi ani.

Conform Codului de conduită, comisarii desemnați sunt obligați să declare orice interese financiare, inclusiv active și pasive, „care ar putea fi considerate a fi capabile să conducă la un conflict de interese”. Conturile bancare, bunurile și împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie declarate în mod normal, însă investițiile a căror valoare depășește 10.000 de euro trebuie declarate în toate cazurile.

Unii eurodeputați consideră că situația financiară a Rovanei Plumb poate duce la conflict de interese.

Ce urmează pentru Plumb. ”În cazul în care Comisia constată existența unui conflict de interese pe baza declarației de interese financiare sau în urma primirii informațiilor suplimentare din partea doamnei Plumb, Comisia poate recomanda pentru soluționarea conflictului de interese, renunțarea la interesele financiare în cauză sau modificări ale portofoliului comisarului desemnat de către Președintele Comisiei; în cazuri mai grave, dacă nu se găsește o soluție la conflictul de interese, comisia poate concluziona că comisarul desemnat nu își poate exercita funcțiile în conformitate cu tratatul și cu Codul de conduită; ulterior, Președintele Parlamentului European îl întreabă pe Președintele Comisiei ce alte măsuri intenționează să adopte”, scrie Mureșan.

Și Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru postul de comisar, a fost invitat la o audiere extraordinară pentru a lămuri problemele din declarația de avere.

Comisia Juridică a absolvit-o pe candidata franceză, Sylvie Goulard, de acuzațiile referitoare la modul în care a gestionat fondurile alocate de Parlamentul European pentru a-și plăti colaboratorii.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite