Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Boala care afectează 1 milion dintre români. Te afli printre ei?

Anual, la nivel mondial, bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) cauzeaza decesul 3 milioane de oameni.  Alarmant este faptul ca aproape jumatate dintre pacienti nu stiu ca au boala. In Romania, boala de plamani aproximativ un milion de oameni sufera de BPOC.

Boala care afectează 1 milion dintre români. Te afli printre ei?
Comentează 0

In acest an, Ziua internaționala a BPOC se desfașoara sub deviza NU E PREA TaRZIU. Daca ai senzația brusca de lipsa de aer, nu e prea tarziu sa-ți intrebi medicul despre spirometrie. Daca ai BPOC, nu e prea tarziu sa ai o viata activa. Daca esti medic, nu e prea tarziu pentru a-ti ajuta pacientii sa respire mai bine.

Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului ca tusea, senzatia de sufocare, oboseala par a fi consecinte firesti ale fumatului sau inaintarii in varsta.

Testarea pentru depistarea BPOC se numeste spirometrie, nu doare, dureaza cateva minute si masoara cantitatea de aer inspirata si expirata de o persoana, precum si timpul necesar inspiratiei si expiratiei.

In acest context, Societatea Romana de Pneumologie (SRP) desfasoara a saptea editie a campaniei sale Tu stii cati ani au plamanii tai? Prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele SRP, spune „Pentru ca NU E PREA TARZIU, si in acest an facem testari gratuite in weekendul 21-22 noiembrie. Bucurestenii sunt invitati sa-si testeze capacitatea pulmonara la cortul special amenajat in Parcul Tineretului, la intrarea Sincai, in intervalul orar 9-17. ii indemn pe toti romanii care fumeaza, tusesc si nu rezista la efort sa caute pe www.desprebpoc.ro informatii despre aceasta boala.”

In cadrul campaniei similare desfasurate anul trecut, au fost efectuate 1920 de spirometrii si au fost diagnosticati 540 de pacienti cu BPOC.

sursa: sanatate.acasa.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite