Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bilanțul misiunilor pompierilor arădeni din acest sfârșit de săptămână

Bilanțul misiunilor pompierilor arădeni din acest sfârșit de săptămână
Comentează 0

În acest sfârșit de săptămână (07 - 09.04.2023), în care s-au sărbătorit Floriile de către credincioșii ortodocși, iar cei catolici au aprins în casele lor lumina Învierii, peste 130 de pompieri arădeni s-au aflat, zilnic, la datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

Astfel, pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică, la nivelul județului Arad, pompierii salvatori au gestionat 101 intervenții în situații de urgență.

De asemenea, în perioada de referință, echipajele de intervenție au acționat pentru stingerea a 4 incendii, precum și în alte 13 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocarea de persoane, distrugerea muniției neexplodate, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și verificări ale concentrației de oxigen din secțiile ATI.

Totodată, echipajele SMURD au răspuns prompt celor 84 de solicitări primite din partea cetățenilor.

Dintre cele mai importante misiuni, amintim:

❗ În cursul serii de sâmbătă, salvatorii arădeni au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un apartament al unui bloc de locuințe din municipiul Arad.
Proprietara apartamentului, o femeie în vârstă de 94 de ani, a fost evacuată din locuință de către vecini, până la sosirea echipajelor de intervenție și preluată de către echipajul medical al Serviciului de Ambulanță Județean, starea acesteia fiind stabilă.
La sosirea forțelor de intervenție la locul solicitării, arderea se manifesta într-o încăpere a apartamentului, la nivelul unei saltele, cu degajări de fum.
Concomitent cu acțiunea de stingere pompierii au acționat și pentru evacuarea a două persoane din apartamentele învecinate.
Incendiul a fost lichidat prompt, în limitele găsite, iar cauza probabilă de producere a acestuia a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul electric.

❗ O altă misiune complexă a avut loc  sâmbătă, în municipiul Arad, unde salvatorii au fost solicitați să intervină pentru gestionarea urmărilor unui accident rutier în care au fost implicate 3 autoturisme.
Echipajul SMURD Terapie Intensivă Mobilă a acordat îngrijiri medicale victimei accidentului, aceasta fiind transportată la spital, starea ei fiind stabilă. Pompierii arădeni au acționat și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la locul evenimentului precum și pentru degajarea unui copac căzut peste unul dintre autoturismele implicate în accident.

❗ O altă misiune care a presupus efort susținut din partea pompierilor arădeni a avut loc în dimineața zilei de duminică, când salvatorii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei anexe gospodărești din localitatea Macea.
Ajunși la locul solicitării, colegii noștri au constatat că arderea se manifesta pe o suprafață de aproximativ 60 de mp, cu posibilitate de propagare la casele învecinate. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime, cauza probabilă de producere a incendiului fiind stabilită ca fiind coșul de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.

Având în vedere temperaturile scăzute înregistrate în această  perioadă, pompierii arădeni vă recomandă să manifestați prudență sporită la utilizarea mijloacelor de încălzire, să verificați coșurile de evacuare a fumului, să nu suprasolicitați instalațiile electrice și să nu depozitați materiale care se pot aprinde în imediata apropiere a sobelor, reșourilor, caloriferelor electrice, centralelor termice sau a altor surse de căldură.

De asemenea, pe linie preventivă, începând de săptămâna trecută, pompierii arădeni derulează activități de verificare la lăcașurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanți, precum și la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acțiuni sunt efectuate și la unități turistice sau la obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice. Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire urmăresc aspecte privind dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești și hidranţii exteriori.

În urma acțiunilor desfășurate în perioada 03 - 09 aprilie a.c., colegii noștri au efectuat 35 de controale la nivelul județului Arad, iar pentru neregulile identificate în teren au fost aplicate 98 de sancțiuni contravenționale, dintre care 97 avertismente și o amendă, în cuantum de 1000 lei.

Recomandăm cetățenilor să respecte, în continuare, câteva reguli esențiale pentru a nu deveni victime ale incendiilor. Este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile. În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu lumânările aprinse. De asemenea, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor lor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze diverse surse de aprindere (brichete, chibrituri) sau alte obiecte periculoase care îi pot răni.

Salvatorii arădeni rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Județean, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite