Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Belgia sub teroare. Trei explozii au avut loc la Liege

Pompierii din Liege au fost solicitaţi în trei rânduri în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma a trei explozii produse în oraş. Din fericire, o singură persoană a suferit răni minore în urma deflagraţiilor.

Belgia sub teroare. Trei explozii au avut loc la Liege
Comentează 0

O primă explozie care a necesitat intervenţia pompierilor a avut loc la ora locală 23.40 (00.40, ora României ), pe Rue Pierre Molinghen, în Angleur (Liège). Uşa de la intrarea unei case a fost pulverizată de explozie, iar ocupantul locuinţei a fost rănit uşor.

Pompierii au fost trimişi apoi, la ora 01.10 (ora României) pe Rue de la Belle Fleur, în Beyne-Heusay, unde o explozie s-a produs, de asemenea, în faţa unei case.

A treia detonare a fost auzită în jurul orei 01.30 (ora României) şi s-a produs pe strada Jean Jaurès, în Jupille.

Teroriştii au folosit petarde de tip "Cobra" pentru a produce exploziile.

Deocamdată nu se cunoaşte mobilul acestor acte. Poliția franceză și belgiană și-a multiplicat operațiunile împotriva rețelei jihadiste aflate la originea atentatelor de la Bruxelles și Paris, "cvasianihilate", potrivit autorităților franceze, comentează sâmbătă France Presse. 

Anchetatorii cred că atacurile au fost lansate de aceeaşi celulă a Statului Islamic responsabilă şi pentru atentatele de la Paris, din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi.

Parchetul belgian a precizat că şase persoane au fost reţinute în cursul unor percheziţii în cartierele Schaerbeek şi Jette, precum şi în centrul capitalei belgiene.

Postul public RTBF a anunţat şi arestarea unei  a şaptea persoane, vineri dimineaţă.

Un bărbat a fost reţinut joi, la Paris, iar ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a precizat că acesta făcea parte dintr-o reţea de militanţi care planificau un atentat în Franţa. Pregătirile erau într-un stadiu avansat, a adăugat el.

În pofida ploii, belgienii îndoliați s-au adunat vineri seara în Piața Bursei din Bruxelles, cu câte o lumânare și o floare în mână pentru a aduce un omagiu victimelor atentatelor de marți — 31 de morți și 300 de răniți — pe fondul mâniei crescânde împotriva guvernului lor care a lăsat să scape unii jihadiști nearestați.

Atestând și mai mult legăturile strânse între jihadiștii care au însângerat cele două capitale, trei noi arestări și două percheziții au avut loc vineri la Bruxelles în relație cu arestarea în ajun lângă Paris a unui individ suspectat de planificarea unui atentat.

În timpul operațiunii desfășurate la trei zile după cele trei atacuri sinucigașe de la aeroportul și metroul din Bruxelles, poliția belgiană a împușcat în picior unul dintre suspecți în plină stradă.

Acesta ridică la nouă reținerile începând de joi seara în regiunea bruxelleză, dar doi suspecți în atentatele de marți sunt încă în libertate.

Parchetul federal belgian a indicat, de asemenea, vineri, că Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atentatele pariziene din 13 noiembrie (130 de morți), încarcerat de o săptămână, și-a schimbat strategia și refuză de acum să coopereze cu anchetatorii.

"Audiat imediat" după atentatele de marți "el a refuzat să facă cea mai mică declarație", a declarat parchetul. Potrivit proceselor verbale de la audierea sa din 19 martie, date publicității de mass-media franceze, Abdeslam și-a minimalizat rolul în atentatele de la 13 noiembrie,aruncând vina pe fratele său Brahim și pe Abdelhamid Abaaoud, un amic al său din copilărie, care a spus că de abia dacă îl mai recunoaște.

În Franța, președintele Francois Hollande a afirmat că rețeaua responsabilă de atentatele de la Paris și Bruxelles este "pe cale de a fi anihilată", chiar dacă alte rețele "constituie încă o amenințare".

Autoritățile franceze au anunțat joi dejucarea unui proiect de atentat "într-un stadiu avansat" datorită arestării lui Reda Kriket, un fost hoț de 34 de ani, care a dus la descoperirea unor puști de asalt și explozibili într-un apartament din Argenteuil, la periferia nordică a Parisului. Într-un proces în Belgia împotriva unei filiere jihadiste spre Siria, acesta fusese condamnat în contumacie în 2015 pentru "participare la activități ale unui grup terorist". Unul dintre coinculpați a fost Abdelhamid Abaaoud, care a avut un rol-cheie în atentatele de la 13 noiembrie.

Sursa romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite