Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aviația și parașutismul de la Șiria, un sport în plină dezvoltare (FOTO-VIDEO)

Tot mai cunoscut este faptul că la Șiria, se zboară și se fac lansări cu parașuta din avion de la  peste 1500 de m.

Aviația și parașutismul de la Șiria, un sport în plină dezvoltare (FOTO-VIDEO)
Comentează 4

Aici vin pentru saltul cu parașuta îndrăzneți din Timiș, Caraș-Severin, însă și din județul Hunedoara de la Deva. Am intâlnit chiar fete tinere ce îndrăgesc acest sport, la care unii îi spun NEBUNIE, alții adrenalină iar alții, e drept mai puțini, îi spun un mod de viață. Desigur veâi spune că nu au ce face cu viața lor și o riscă la maxim, poate fi adevărat, riscuri există și nu puține, de aceea sunt puțini cei ce se încumetă să stea alături de vulturi, pentru că a sări cu parașuta de la 3000 de metri este un curaj adevărat (un vultur observă un loricel jos pe pământ și de la 3000 de m și coboară spre el în picaj).

Nu vă spun cu ce viteză coboară un om până se deschide parașuta, asta vă poate spune doar instructorul parașutist atunci când veți sări prima dată însă anul acesta s-a încheiat sezonul salturilor cu parașuta în tandem, adică pentru începători sau cei ce vor să sară să cunoască  pentru prima dată senzația împreună cu instructorul, însă se mai fac salturi pentru inițiați.

Desigur  zborul cu avionul și motodeltaplanul continuă tot timpul, dar și asta pentru cei ce au curaj să se urce în motodeltaplan, însă senzația e pe măsură. Cu avionul este mult mai lejer de aceea majoritatea preferă o plimbare cu avionul. Este foarte interesant să vezi ȘIRIA, GALȘA, PÂNCOTA, MĂDERATUL sau AGRIȘU-MARE de sus, e o senzație deosebită să treci peste dealuri și păduri, iar pentru cei ce cunoaștem aceste locuri, este o plăcere și mai mare când le vedem de sus.

Am avut ocazia să zbor și să filmez din aer atât din motodeltaplan alături de Comandantul ,,AEROCLUBULUI CHARLIE BRAVO’’ din ȘIRIA d-l Cojocaru, un om deosebit cu care m-am reîntâlnit după vreo 26 de ani, un om căruia îi place mai mult în aer decât pe pamânt, practică zborul de peste 35 de ani, iar pe lângă faptul că este de un curaj ieșit din comun este și un tip foarte prietenos, de aceea așa cum spunea dânsul: ,,Aici toți suntem prieteni, nu vezi decât oameni cu zâmbetul pe buze, nimeni nu e trist’’. De asemenea am zburat la bordul unui mic avion alături de un pilot calm, care îți dă o senzație de siguranță în aer, d-l Tau Cornel, și alături de dânsul este o plăcere să zbori indiferent de altitudine. 

Atunci când vântul nu este prielnic toată lumea rămâne la sol și socializează, în jurul focului unde fierbe mâncare la ceaun sau grătare, însă de aici nimeni nu pleacă supărat. Atunci când vântul bate tare ,,COJI’’ cum îi spunem noi toți prietenii, ia un pahar cu bere și măsoară viteza vântului și toată lumea se distrează. Este o plăcere să stai alături de acești oameni, să îi cunoști, să îi simți că țin unul la altul, se ajută, chiar dacă sunt din Oradea, Timiș, Hunedoara sau Caraș, toți vin cu drag aici la Șiria să zboare, iar cei ce au fost măcar odată vor reveni cu drag mereu.

FOTO-VIDEO-TEXT: Dorin Bodea

Galerie foto (77)

Articole asemanatoare