Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Avanpremieră fARAD: 100 de ani de arte în România

Avanpremieră fARAD: 100 de ani de arte în România
Comentează 0

În seara zilei de marți, 2 octombrie, la Cinema ARTA: - Avanpremieră fARAD: 100 de ani de arte în România!

Evoluția practicilor artistice în România este un subiect despre care se vorbește foarte puțin, cu atât mai mult cu cât cercetarea academică și teoria interdisciplinară se apleacă rar asupra artelor, în ansamblul lor. Cum au evoluat aceste practici, care sunt domeniile creative care au vizibilitatea cea mai mare, cum s-a ‘internaționalizat’ aria artistică în ultimele două decenii – acestea sunt câteva dintre întrebările pe care le vom adresa la dezbaterea dedicată Centenarului Unirii, în avanpremiera fARAD.

Participă: Laurențiu Damian, regizor de film, profesor, președinte al Uniunii Cineaștilor din România, Călin Man, artist media și curator (kinema ikon/Complexul Muzeal Arad), Mircea Mihăieș, scriitor și Mona Nicoară, regizor de film documentar, activist pentru drepturile omului și director artistic fARAD. Conversație introdusă și moderată de Corina Șuteu.

Urmată de proiecția filmului "Licu, o poveste românească".

---
Licu a trecut prin mai bine de nouă decenii de istorie româ- nească zbuciumată, tulburată, confuză și invariabil indiferentă față de soarta oamenilor obișnuiți. Marginal evenimentelor mari, Licu este eroul propriei povești: un pensionar șarmant, cu darul vorbirii și cu o șăgălnicie caldă, neatinsă de cinis- mul timpului. Licu își țese povestea lui și a familiei sale de mult dispărute prin interstițiile narațiunii noastre naționale. Regizat, filmat și montat de Ana Dumitrescu, a cărei prezență e simțită în fiecare cadru din casa foarte familiară a lui Licu, documentarul este pe cât de intim pe atât de stilizat într-un alb-negru extrem de cinematografic, care ridică banalitatea istoriei la rang de artă.

Regia: Ana Dumitrescu
Durata: 56 min
AG: Audiență generală

Intrare liberă.


Scrie un comentariu

trimite