Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Au fost semnate contractele pentru drumurile Curtici-Sânmartin şi Socodor-Nădab; oraşele Curtici şi Chişineu-Criş vor avea centură

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a semnat contractele pentru modernizarea drumului Curtici-Sânmartin şi construirea drumului Socodor-Nădab, proiecte care împreună se ridică la peste 18 milioane de lei.

Au fost semnate contractele pentru drumurile Curtici-Sânmartin şi Socodor-Nădab; oraşele Curtici şi Chişineu-Criş vor avea centură
Comentează 0

Contractul pentru modernizarea drumului județean Curtici-Sânmartin a fost semnat la doi ani de la depunerea proiectului. Drumul are 8,6 km, cu valoarea de 10 milioane de lei.

Șase oferte au fist depuse pentru modernizarea drumului. După adjudecare, au fost depuse şi două contestații.

„Astăzi, la un an de la deschiderea primei oferte și la doi ani de la depunerea proiectului de finanțare, semnăm contractul de execuție, cu termen de finalizare 14 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor”, a declarant Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Drumul face parte din inelul care va închide rețeaua de drumuri transfrontaliere, prin care se realizează o legătură de bună calitate între vămile Nădlac și Vărșand, incluzând și localitățile Pereg, Pecica, Turnu, Iratoș, Dorobanți, Macea, Grăniceri, Pilu, Socodor. În cadrul aceluiași proiect, Primăria Orașului Curtici construiește șoseaua de centură care va face legătura cu DJ 709B Curtici-Macea și 792 C Curtici-Sântana. Se creează o legătură care va scoate traficul greu din orașul Curtici.

„Pentru această rețea am câștigat 13,83 milioane de euro. Este, astfel, cel mai consistent proiect transfrontalier al județului Arad, prin care am câștigat întreaga sumă de bani pusă la dispoziția a opt județe în cadrul axei de Drumuri a Programului Interreg România-Ungaria. Le mulțumesc tuturor primarilor care au colaborat cu noi și tuturor colegilor din Consiliul Județean”, a spus Iustin Cionca.  

Programul Interreg s-a lansat abia la sfârșitul anului 2017, din cauza decalajelor determinate de legislația proastă și de birocratizarea excesivă, practic la trei ani de la deschiderea exercițiului financiar 2014-2020.

„Arădenii ar fi putut circula pe acest drum demult, dacă mecanismele gândite de guvernele PSD nu ne-ar fi blocat. Experiența noastră cu acest proiect ne arată că la București nu s-a învățat nimic din experiența anilor precedenți și greșelile se repetă de la un exercițiu financiar la altul. Noi chiar și acum suntem blocați de contestații pe ruta Sânmartin-Socodor, chiar dacă firma care ne-a blocat (și nu pentru prima oară!) avansează greu pe alte șantiere pe care lucrează. Aș vrea să mai accentuez un lucru: Consiliul Județean a muncit mult pe acest proiect, până să ajungem la faza semnăturilor. Am văzut că în ultimele două campanii electorale unii dintre localnici s-au aliat cu parlamentarii PSD, reprezentanții Guvernului care a blocat acest proiect, și ne-au reproșat nouă că nu am început lucrările mai devreme. În loc să le ceară parlamentarilor respectivi să schimbe legile care ne împiedică să muncim, ne-au reproșat nouă că nu muncim, desi aveam banii în cont și am plătit din bugetul Consiliului Județean documentațiile tehnice, să avansăm cât putem. Eu îi rog pe cei din Macea, Curtici, Sânmartin să se alieze cu cei care muncesc pentru comunitățile lor, nu cu cei care stau pe margine și arată cu degetul, desi dacă ar vrea ar putea schimba în bine legile”, a mai spus preşedintele CJA.

Drum nou între Socodor şi Nădab

În ceea ce priveşte drumul judeţean Socodor-Nădab, trebuie spus că acesta are cinci kilometri şi va fi un drum nou, valoarea lucrărilor fiind de 8,3 milioane lei, care va include și șoseaua de centură a orașului Chișineu-Criș, va scoate traficul greu din Chișineu-Criș și va scurta drumul dintre zona industrială Nădab și comuna Socodor. Termenul de finalizare este de nouă luni.

De menţionat că şoseaua de centură a orașului Chișineu-Criș se va intersecta și cu drumul expres Arad-Oradea. Acest drum va prelua și o parte din traficul înspre vama Vărșand de pe drumul național 79 Arad-Oradea și va scurta, astfel, accesul către acest punct de trecere a frontierei.

„Într-o precedentă intervenție, prin modernizarea drumului județean Grăniceri-Pilu am scurtat, pe un traseu alternativ, drumul către vama Vărșand, cu aproximativ 30 km.  Astăzi vorbim despre inelul care va închide rețeaua de drumuri transfrontaliere și prin care creăm o legătură de bună calitate între vămile Nădlac și Vărșand, incluzând și localitățile Pereg, Pecica, Turnu, Iratoș, Dorobanți, Curtici, Macea, Grăniceri, Pilu, Socodor. În cadrul aceluiași proiect, Primăria Orașului Curtici construiește șoseaua de centură care va face legătura cu DJ 709B Curtici-Macea și 792 C Curtici-Sântana. Se creează o legătură care va scoate traficul greu din orașul Curtici”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

 

 


Scrie un comentariu

trimite