Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Armata de teracotă - replica realistă expusă în Arad

Armata de teracotă - replica realistă expusă în Arad
Comentează

Expoziția „Armata de teracotă” are în spate o istorie de peste 2000 de ani. Numită și ,,A opta minune a lumii”, aceasta adună mii de vizitatori iar originalul armatei e expus în Muzeul Militar din  Xi'an, China și numără 8000 de războinici, 600 de cai și 100 de căruțe echipate.

La Complexul Muzeal Arad e prezentată replica armatei de teracotă, care e disponibilă publicului până în luna aprilie 2025. Aceasta, înainte de a ajunge în Arad, a fost expusă în Ungaria iar de-aici va pleca la Târgul Mureș.

         Expoziția e gândită minuțios, până la cele mai mici detalii. Fiecare din cei 45 războinici ies în evidență prin trăsăturile unice ale feței. Chiar dacă la crearea replicilor s-au folosit matrițe, acestea au permis obținerea figurilor foarte realiste și detaliate.

Războinicii sunt făcuți din argilă arsă și experții ne asigură că structura acesteia e asemănătoare cu originalul. Praful de lut de pe figuri lasă impresia că au fost săpate recent și avem posibilitatea exclusivă să fim printre primii vizitatori. Figurile replici sunt într-atât de amănunțite, încât vedem clar ornamentele de pe costumele ostașilor, pieptănătura frizurilor, iar la un arcaș s-a păstrat chiar și amprenta încălțărilor. Muzica care se aude pe fundal, culorile combinate în interior și lumina formează o atmosferă epică care te teleportează în era Dinastiei Qin. 

Pe pereții sălii e afișată informația despre descoperirea arheologică a armatei de teracotă. Legenda spune că misiunea acesteia a fost de a-l apăra pe împăratul Qin Shi Huang după moartea sa. Armata a fost găsită, însă mormântul împăratul nu și asta rămâne o taină nedescoperită care trezește interesul arheologilor, istoricilor și nu doar. În jurul acestei legende s-au scris nenumărate articole, cărți și s-au făcut filme.

         Printre exponate e și un exemplar colorat de războinic. Înalt, îmbrăcat în haine de luptă, cu armură și armă de luptă, gata de atac sau de apărare. Lângă acesta, pe partea stângă, este un stand cu mostre de pigmenți, pe care specialiștii le-au identificat că ar fi fost folosiți la vopsirea armatei de teracotă originală.

         Dacă veniți aici cu copiii, aceștia neapărat vor fi captivați de activitățile pregătite. Sunt diferite jocuri de atenție și concentrare menite să trezească spiritul aventurier. Ei pot colora figurinele războinicilor, căuta fragmente de figurine, citi împreună cu părinții informația plasată pe pereții sălilor și privi un film documentar de 12 minute despre descoperirea arheologică a armatei de teracotă.

Expoziție va fi disponibilă până în luna aprilie 2025, în fiecare zi de marți până duminică, conform orarului Complexului Muzeal Arad.

În perioada sărbătorilor de iarnă Complexul Muzeal Arad va fi închis, precum și în zilele de: 1, 2, 6, 7 și 24 ianuarie.

 

Olga Mațarin

 

P.S. Feedback-ul despre expoziție îl puteți lăsa în cartea de impresii.

Galerie foto (9)


Scrie un comentariu

trimite