Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Arădeanul Ovidiu Marian, fostul senator și secretar general al Senatului, la DNA! / UPDATE: Ovidiu Marian acuzat de trafic de influență

Arădeanul Ovidiu Marian, fostul senator și secretar general al Senatului, la DNA! / UPDATE: Ovidiu Marian acuzat de trafic de influență
Comentează 0

Update 1 Ovidiu Marian acuzat de trafic de influență

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, începând cu data de 18 februarie 2016, a inculpatului:

TUDOR DANIEL GEORGE, la data faptei președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul: 

MARIAN OVIDIU, la data faptei secretar general al Senatului României, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, 

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta 

TUDOR DOINA ANCA, senator în cadrul Senatului României, la data săvârșirii faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită. 

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există probe și date ce conturează următoarea stare de fapt: 

În perioada martie – mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de asigurări, inculpatul Tudor Daniel George, în calitate de președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, a primit de la administratorul firmei respective (denunțător în cauză), prin intermediul inculpatului Marian Ovidiu, suma de 300.000 euro pentru ca rezultatul controlului să fie unul favorabil omului de afaceri.

Suma de bani amintită mai sus a fost remisă inculpatului Tudor Daniel George în trei tranșe de câte 100.000 euro, o primă tranșă, în mod direct, iar următoarele două tranșe, în mod indirect, prin intermediul soției sale Tudor Doina Anca, senator în Parlamentul României, persoană care cunoștea, la momentul intermedierii sumelor de bani, atât proveniența cât și scopul pentru care erau remise aceste sume de bani.

De precizat este faptul că inițial, inculpatul Tudor Daniel George a pretins de la omul de afaceri, prin același intermediar, suma de 3 milioane de euro. 

În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Tudor Daniel George a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenționa asupra gradului de risc ridicat al societății) și a impus remedierea unor deficiențe minore și nesemnificative în raport cu situația financiară precară a societății.

Inculpaților și suspectei li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală. 

La data de 19 februarie 2016, inculpatul Tudor Daniel George urmează să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv pentru 30 de zile.

La aceeași dată, inculpatul Marian Ovidiu urmează să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea SRI. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 


Fostul secretar general al Senatului, Ovidiu Marian, a ajuns joi la Direcția Națională Anticorupție.

Ovidiu Marian a fost secretar general al Senatului în perioada 20 decembrie 2012 — 29 ianuarie 2014.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite