Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Anunț șoc! Se demolează autostrada. CNADNR dă vina pe constructor

Dupa anuntul privind demolarea unei portiuni a autostrazii Orastie-Sibiu,  inca o autostrada facuta de catre aceiasi italieni de la Salini Impregilo ar urma sa fie daramata. Este vorba de o portiune din Autostrada Lugoj – Deva. Studiul de fezabilitate pentru aceasta a fost realizat de aceiasi firma care s-a ocupat de documentatia portiunii de autostrada aflata intre Orastie si Sibiu, dezvaluie capital.ro.

Anunț șoc! Se demolează autostrada. CNADNR dă vina pe constructor
Comentează 1

Odata cu demolarea unei portiuni de autostrada intre Orastie si Sibiu, construita de Salini Impergilo, CNADNR a cerut verificarea finalizarii celor 17 km din lotului 2 al autostrazii Lugoj-Deva, Margina -Faget – Dumbrava, proiect derulat de acelasi grup italian.

Surse oficiale din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi au declarat pentru capital.ro ca o portiune din cei 17 km de autostrada, aflati pe lotul 2, cuprins intre Lugoj si Deva, anuntati a fi dati in folosinta la sfarsitul acestui an, ar putea fi demolata din cauza faptului ca s-a constatat folosirea materielor de slaba calitate ca si la autostrada Orastie-Sibiu.

„Avem un raport in urma unei expertize efectuata pe lotul 2 al autostrazii Lugoj-Deva. Materialele de constructii care ar fi trebuit puse in corpul autostrazii nu au fost gasite de experti, dar au fost platite de catre Compania Nationala de Autostrazi. in expertiza este precizat ca trebuie demolata o anumita portiune de autostrada pentru ca s-au constatat lucruri foarte grave. Am cerut o noua exepertiza pentru a stabili daca firma de constructii a respectat proiectul”, explica sursele citate de capital.ro.

Luna trecuta, Compania Nationala de Autostrazi anunta posibila deschidere a traficului pentru 17 km de autostrada, la finalul acestui an, din totalul de 28 km aflati pe lotul 2 al autostrazii Lugoj-Deva.

Italienii de la Salini Impregilo, in asociere cu firme SECol SpA, in vara anului 2013 au castigat constructia celor 28 km de autostrada intre Lugoj si Deva.

Chiar daca pretul constructiei lotului 2 al autostrazii Lugoj-Deva, in lungime de aproximativ 28 km, era evaluat, conform caietului de sarcini, la aproximativ 9,3 milioane de euro in medie pe kilometru, Salini Impergilo a venit cu o oferta de aproximativ 50% din pretul calculat. Salini Impregilo a castigat licitatia pentru suma de 562 milioane de lei, respectiv 4,56 milioane de euro in medie pe kilometru.

SF-ul pentru acest tronson a fost realizat tot de firma care a pregatit documentatia lotului Orastie-Sibiu
Studiul de fezabilite in baza caruia s-au licitat cele patru loturi de autostrada intre Lugoj si Deva a fost fost realizat de Diwi Consult International din Germania. Aceasta firma a incasat peste 12,6 milioane de euro de la Compania Nationala de Autostrazi, a predat documentatiile pentru loturile de autostrada Lugoj-Deva si Deva-Orastie-Sibiu, dupa care s-a facut nevazuta. Mai exact, in mai 2007 Compania Nationala de Autostrada a semnat contractul pentru realizarea studiilor de fezabilitate loturilor de autostrada

Lugoj-Deva si Deva-Orastie-Sibiu. in momentul sesizarii problemelor pe autostrada Orastie-Sibiu, Diwi Consult International intrase in insolventa.
Sursa: www.opiniatimisoarei.ro
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite