Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Analist militar rus: Sistemele de rachete Kinjal ale Rusiei, îndreptate exclusiv asupra României

Analistul militar rus Pavel Felgenhauer vorbește, într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Europa Liberă, despre ce înseamnă suspendarea Tratatului referitor la Forțele Nucleare Intermediare pentru SUA, Europa și Rusia și despre expunerea României în fața Moscovei, în conflictul dintre marile puteri.

Analist militar rus: Sistemele de rachete Kinjal ale Rusiei, îndreptate exclusiv asupra României
Comentează 0

Analistul militar rus Pavel Felgenhauer crede că Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) este deja expirat și nu va mai fi respectat de către marile puteri.

”A început un nou Război rece și aceste tratate vechi nu mai reflectă realitatea. Este evident că acestea nu mai pot continua, deoarece nu reflecta ceea ce se întâmplă acum, noua confruntare”, spune Felgenhauer pentru Radio Europa Liberă.

Întrebat dacă Rusia tratează România drept țintă militară, din cauza amlasării scutuli antirachetă de la Deveselu analistul a răspuns afirmativ.

”Noi avem aceste sisteme Kinjal, aceleași rachete Iskander, dar atașate la avioanele interceptoare MIG-31. Acest sistem a fost elaborat și instalat special pentru a lovi România, pentru că altfel nu au nicio utilitate. Statul Major rusesc spunea încă din anul 2000 că ceea ce se instalează în România nu are nicio legătură cu sistemele antirachetă PRO, că ar fi vorba despre arme de atac pentru a-l omorî pe Putin. Ei spuneau că această bază este construită special pentru a-l omorî pe Putin când acesta se află la baza lui din Soci, că acesta este motivul pentru care sistemul a fost instalat în România.

Din punct de vedere militar, obiectiv, argumentul arată destul de ireal, pentru că nu are prea mult sens. La fel ca și argumentul că acolo pot fi instalate rachete Tomahawk. Rachete nucleare Tomahawk nu mai există, deloc. La începutul anilor 2000 existau, dar acum nu; toate au fost „tăiate” de administrația Obama, pentru că Obama era un adept principial al dezarmării nucleare complete.

Dar faptul că asta nu are nicio legătură cu realitatea nu influențează în niciun fel afirmațiile diplomaților militari ruși. Și ei nu doar că susțin aceste teze, dar l-au convins și pe Putin de faptul că această bază este una ofensivă și că „noi trebuie să putem să o distrugem înainte ca de acolo să decoleze vreo rachetă”. Și pentru că rachetele Iskander din Crimeea ar putea să ajungă până acolo, dar ar putea și să nu ajungă, au fost creat acest sistem de rachete Iskander zburătoare.

Cu baza poloneză e mai simplu, pentru că aceasta poate fi ușor lovită din regiunea Kaliningrad.

Militarii noștri, Statul major, amplifică amenințările. Este evident și de ce. În consecință ei au primit, pentru a contracara aceste amenințări, bani pentru reînarmare, în jur de un trilion de dolari. Așa că toată lumea a avut de câștigat. Cu excepția, desigur, a celor care nu poartă epoleți.”, a spus analistul.

Sistemul Kinjal, arma reduabilă a Rusiei

Rusia a testat în primăvara lui 2018 noua sa rachetă hipersonică Kinjal (Pumnal, în limba rusă - n.r.), despre care susţine că este capabilă să evite scutul antirachetă al SUA, ţară pe care Kremlinul o acuză că provoacă o nouă cursă a înarmării la nivel mondial, informează EFE.

Citeste mai mult pe realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite