Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Alimentele care pot fi consumate şi după ce au expirat

Conservele de carne, borcanele cu gem sau pungile de orez ajung să stea și câteva săptămâni prin cămară, dar specialiștii spun că termenul de expirare nu trebuie respectat cu sfințenie atâta timp cât mâncarea arată și miroase bine. Află, însă, care este topul celor mai sigure alimente expirate!

Alimentele care pot fi consumate şi după ce au expirat
Comentează 1

Managerul unui supermarket britanic susţine că termenul de valabilitate inscripționat pe eticheta conservelor este relativ. Sterilizarea sub presiune la temperaturi de peste 117 grade Celsius ucide microorganismele, astfel că mâncarea poate rezista circa trei ani de zile. Atunci când conservele încep să se umfle, e semn că au acumulat gaz și trebuie aruncate. De asemenea, borcanele cu gem, muștar sunt și mai simplu de verificat. Capacul complet flat și care se deschide greu reprezintă cel mai bun indicator că alimentele sunt încă bune de consumat. În unele cazuri, există o pojghiță albicioasă deasupra, dar asta nu înseamnă că toată mâncarea e periclitată.

Alimentele uscate pecum orezul, pastele sau fasolea boabe sunt în pericol de a face molii, dar nici acestea nu au o dată de expirare precisă. Singurul dezavantaj este că, în timp, se observă o deteriorare a calității, cum ar fi gust amărui după preparare.

Conform doctorulzilei.ro, produsele precum carnea, maioneza, albușul de ou supraviețuiesc multă vreme de la expirare prin îngheț la -18 grade celsius.

Prin urmare, experții în nutriție spun că nu este niciun pericol pentru cei care consumă un produs cu o zi-două înainte ca acesta să expire, conform etichetei, sau chiar în ziua în care se termină termenul de valabilitate deoarece companiile care respectă standardele de calitate declară totdeauna un termen de garanţie mai mic decât cel care este în realitate.

Nutriţionistul atrage însă atenţia asupra riscurilor la care se expune un consumator dacă mănâncă un produs desfăcut după mai mult de 24 de ore, deoarece există există riscul contaminării conţinutului şi se poate ajunge la indigestii, diaree sau toxiinfecții alimentare.

Produsele care au pe ambalaj „A nu se consuma de preferinţă după data de…” nu se înscriu în grupa de perisabilitate ridicată şi termenul de garanţie nu este atât de strict, ci este o recomandare care ar trebui respectată „pe cât posibil”.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite