Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ALERTĂ la frontiera județului Arad cu Ungaria, din cauza refugiaților. Primarii caută spații de cazare

Autoritățile din localitățile de frontieră cu Ungaria, de la primar la polițiștii locali, sunt în alertă de câteva zile, de când Ungaria și-a sigilat frontiera cu Serbia printr-un gard metalic.

ALERTĂ la frontiera județului Arad cu Ungaria, din cauza refugiaților. Primarii caută spații de cazare
Comentează 6

Există temeri că refugiații își vor schimba traseul, trecând prin România, și astfel vor ajunge în județul nostru.

Primarul orașului Nădlac, Vasile Ciceac, a avut o întâlnire de urgență cu responsabilii locali, inclusiv cu marii fermieri.

”Am avut discuții cu polițiștii de frontieră, Poliția națională și Poliția locală, dar și cu agricultorii din zonă. Cu toții trebuie să fim mai vigilenți în următoarea perioadă. Le-am cerut fermierilor, care au lucrări în această perioadă pe terenurile arabile, să fie atenți și să raporteze orice mișcare”, a declarat edilul.

Primarii din zona de graniță au declarat că Poliția le-a cerut deja informații privind locurile de cazare disponibile în cazul confruntării cu un val de refugiați.

”Am fost întrebați câte persoane putem caza. La noi în comună nu avem spații pentru refugiați. Noi credem că astfel de centre speciale nici nu trebuie să apară la frontieră, pentru că sunt mai greu de controlat aici, migranții fiind tentați să fugă, pentru că nu sunt interesați să rămână în România. Cel mai bine ar fi să fie înființate astfel de centre în zone mai îndepărtate de graniță”, a declarat primarul comunei Iratoșu, Atila Iosif Papp.

La rândul său, edilul-șef din Dorobanți, Almaşi Vincenţiu, spune că a fost întrebat atât de locuri de cazare pentru refugiați, cât și pentru forțele de intervenție, în caz că acestea vor fi mobilizate în zonă.

”Poliția s-a interesat dacă putem caza și jandarmi. Am putea găsi locuri la Căminul Cultural, dar pentru refugiați nu avem nicio posibilitate de cazare. Am mai fost chestionați despre lungimea frontierei cu Ungaria, probabil că se lucrează la un plan de acțiune”, a spus Almaşi.

Acesta a adăugat că la postul local de poliție ”începând de marți, de când Ungaria și-a sigilat frontiera cu Serbia, s-a instituit permanența”.

”Există tot timpul un polițist la post, iar localnicii știu că trebuie să informeze dacă observă orice străin în zonă”, a declarat edilul.

Reprezentanții Primăriei Pilu afirmă că pot caza cel mult o sută de persoane, la Căminul Cultural.

De asemenea, primarul orașului Curtici, Nicolae Aaniței, a declarat că există spații de cazare în fostul sediu al finanțelor publice locale, însă aici sunt necesare amenajări. De asemenea, o fostă cazarmă a Poliției de frontieră ar putea fi amenajată pentru a găzdui refugiați.

Primarii au comentat și anunțul Ungariei privind posibilitatea ridicării unui gard la frontiera cu România, cu toții fiind de părere că ”măsura ar fi exagerată”.

Reprezentanții Biroului de Presă al Poliției Județene Arad nu au oferit informații privind chestionarea primarilor în acestă perioadă, confirmând doar că ”în localitățile de frontieră din județul Arad au fost intensificate activitățile de patrulare”.
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite