Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

A.J.V.P.S. Arad - au venit cotele de recoltă pentru noul sezon de vânătoare

Iată că a luat sfârșit așteptarea multora dintre ortacii noștri de vântoare pentru că în sfârșit ministerul a aprobat cotele de recoltă pentru noul sezon de vânătoare 2021-2022, astfel că se vor putea emite autorizații de vânătoare membrilor A.J.V.P.S.
 

Ieri, am stat de vorbă cu directorul Asociației Județene de Vânătoare și Pescuit Sportiv, Nicu Deme, care a transmis un mesaj tuturor vânătorilor referitor la noul sezon de vânătoare și a precizat printre altele și speciile de vânat pentru care se pot emite autorizații.

 A.J.V.P.S.  Arad - au venit cotele de recoltă pentru  noul sezon de vânătoare
Comentează 0

Vânătoare este și va rămâne înainte de toate un sport nobil, însă în același timp este o știință, pentru că vânătoarea trebuie să se facă după regulile și legile ei, reguli pe care putini le pot înțelege din păcate. Vânătorii sunt cei care pot și au obligația de a regla cu arma efectivul vânatului într-un fond de vânătoare..., și tot vânătorii sunt cei care în iernile grele asigură hrana complementară vânatului, astfel încât efectivele speciilor de vânat să nu sufere sau chiar să dispară. Cu siguranță vor fi unii care vor spune că vânătorii sunt cruzi, însă vreau să le amintesc acestora că pesta porcină a făcut ravagii în efectivul de mistreți tocmai pentru că numărul acestora a crescut foarte mult în ultimii doi an datorită mai multor factori pe care nu îi voi enumera aici. De aceea este nevoie de o selecție cu arma, pentru a se păstra un echilibru în efectivul de vânat, astfel încât să nu ne mai confruntăm cu situații de acest gen cum este pesta porcină. Din fericire numărul mistreților morți în terenurile de vânătoare și păduri este aproape zero în prezent, ceea ce denotă că acest flagel este estompat, însă va fi nevoie de cel putin doi ani pentru a se ajunge din nou la un efectiv optim de mistreți, iar acest lucru se poate face doar printr-o gestionare profesională (nu după ureche) și cu oameni calificați și specialiști în cinegetică.

O altă problemă cu care se confruntă vânătorii sau mai bine zis asociațiile de vânătoare este șacalul, care a migrat în ultimii ani tot mai mult pe teritoriul țării și face ravagii în puietul de fazan, iepure și chiar căprior, riscând ca în următorii ani fazanul sau iepurele să fie o raritate. Este de datoria noastră a tuturor vânătorilor să combatem acest răpitor care se înmulțește foarte repede fiind și foarte viclean, de aceea este și greu de împușcat, însă este imperios necesară eradicarea acestei specii dăunătoare din teren. Deci rolul vânătorului nu este neapărat de a ucide, ci mai de grabă de a creea și a păstra un echilibru în efectivul speciilor de vânat și de a recolta doar surplusul dintr-un teren de vânătoare lăsând în teren exemplarele viguroase, astfel încât acea specie de vânat fie că e cerb, căprior sau mistreț să se dezvolte prin exemplare sănătoase și frumos conformate. Iată că teoria cu reglarea naturală așa cum spun unii nu este valabilă pentru că este suficientă o boală, pentru a se ajunge la o mortalitate foarte mare sau chiar la dispariția unei specii de vânat. Dar dincolo de toate acestea trebuie să fim realiști şi să acceptăm că fără o intervenție profesională și echilibrată din partea vânătorilor și al silvicultorilor nu se poate obține un vânat așa cum România avea odată.

Galerie foto (3)