Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ai o sobă sau șemineu pe lemne? Iată ce trebuie să știi despre întreținerea lor

Daca esti fericitul posesor al unui semineu centrala, sobe pe lemne sau a altor modele de seminee, ar fi bine sa stii ca procesul de invatare nu s-a incheiat...inca. Daca vrei sa te bucuri de o investitie de lunga durata pentru casa ta, sa te protejezi de incendii sau riscul asfixierii din cauza fumului, ar fi bine sa iei in considerare urmatoarele sfaturi privind utilizarea si intretinerea sobelor si semineelor, oferite de specialistii Alego.ro.

Ai o sobă sau șemineu pe lemne? Iată ce trebuie să știi despre întreținerea lor
Comentează 0

Iata care sunt acestea:

 

Aprinderea focului

Daca ai achizitionat recent un semineu pe lemne si il vei folosi pentru prima data, este foarte important sa respecti regulile din manualul de utilizare. La prima ardere, vopseaua se va intari, rezultand un miros de ars, care va disparea dupa 2-3 utilizari.

Pentru functionarea in parametri, se recomanda deschiderea focarului si adaugarea de lemne uscate mari, in mijloc, urmate de cele mici, de jur imprejur. De asemenea, este important sa folosesti doar lemn uscat, natural, cu un continut de umiditate mai mic de 20% (optim, 10%). Sub nicio forma nu introduce lemne tratate chimic sau imbibate in alte substante pentru ca exista riscul emanarii de fum toxic.

 

Utilizarea eficienta

Semineul sau soba pe lemne isi dovedeste eficienta atunci cand respecti urmatoarea reguli: plasarea unor cantitati mici de lemn mai gros pe jarul din incinta, niciodata in flacari pentru ca, in caz contrar, fumul va intra in incapere.

Daca este necesara alimentarea sobei atunci cand lemnele ard cu flacari, este indicat sa lasi usa partial deschisa pentru cateva secunde inainte de a o deschide complet. Cosul o sa traga gazele de fum si le va impiedica sa intre in incapere.

 

De unde apar cele mai comune deteriorari si probleme?

Din cauza grabei, a neatentiei sau a materialelor de calitate inferioara folosite, cele mai multe probleme apar la focare seminee. Daca samota care acoperea focarul a crapat, asta s-a intamplat din cauza efectelor mecanice si trebuie inlocuite numai cu parti si piese originale, aprobate de producator pentru repararea si intretinerea produselor oferite.

 

Recomandarile Alego.ro privind intretinerea si curatarea sobelor si a semineelor

In primul rand, opteaza pentru montajul realizat de catre specialisti. Inca din aceasta faza, trebuie sa se asigure spatiul necesar pentru curatarea si intretinerea sobei sau incintei de semineu si a cosului de fum, daca nu pot fi realizate din alta locatie. In ceea ce priveste curatarea focarului, aceasta ar trebuie sa se desfasoare doar cand semineul sau soba pe lemne este complet rece.

Tot la intretinere intra si inlocuirea sigiliului de pe usi si sticla, in functie de starea lor si de gradul de utilizare al sobei sau al focarului. Inlocuirea tarzie a acestuia poate duce la supraincalzire si la  deteriorarea permanenta a structurii focarului.

Specialistii Alego.ro recomanda ca focarele sa fie curatate cel putin o data pe an, dupa sezonul de iarna sau mai frecvent, daca sunt folosite zi de zi sobele si semineele. Se indeparteaza sedimentul din camera de ardere si in camera de combustie, apoi se indeparteaza deflectoarele plasate liber, pentru a facilita accesarea zonei de deasupra acestora, in directia cosului de fum.

Daca ai tot amanat curatarea focarului, poate ca ar fi timpul sa treci la actiune. Respectarea acestor sfaturi asigura buna functionare a semineului din casa ta si inainte de toate, ofera siguranta pentru viata ta si a celor dragi.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite