Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FOTO | Această mașină de pompieri din Arad mai stinge incendii, după 50 de ani, dar ”consumă cât China”

Pompierii voluntari din satul Sânpetru German se mândresc cu un vehicul unic în județ și foarte rar în țară: o mașină de intervenție veche de jumătate de secol, perfect funcțională.

FOTO | Această mașină de pompieri din Arad mai stinge incendii, după 50 de ani, dar ”consumă cât China”
Comentează 0

Mașina de intervenție a fost scoasă în curtea școlii, după ce a stat câțiva ani în garajul remizei de pompieri voluntari. Acum poate fi admirată mai ales de copii, iar în curând va ajunge în muzeul comunei Secusigiu, de care aparține satul.

Vehiculul este de fabricație românească. Este modelul SR (Steagul Roșu) 114, construit la Uzina Mecanică Timișoara (UMT) în anii 1960. Un model foarte rar, care se mai găsește în doar câteva stații de pompieri, însă nu mai sunt funcționale. Cea din Sânpetru German, însă, funcționează perfect, dar mai este pusă în mișcare foarte rar, din cauza consumului ridicat de benzină.

”Consumă cât China! În manualul tehnic se precizează un consum de 38 de litri de benzină la suta de kilometri, dar cum e veche, consumul e și mai mare. Mai apelăm la ea doar la urgențe majore, dar în ultimii șase ani, de când am primit o altă mașină de pompieri, de producție mai nouă – 1988, nu o mai scoatem din garaj. La incendii de miriști e utilă, pentru că are tun, iar jetul de apă are o presiune foarte mare”, a declarat primarul din Secusigiu, Ilie Cheșa.

Chiar dacă a avut câteva oferte de cumpărare de la pasionații de vehicule vechi, Primăria Secusigiu nu intenționează să vândă vehiculul, pe care-l va expune în muzeul comunei, unde mai există echipamente vechi ale pompierilor, unele datând de la începutul secolului trecut.

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite