Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

A crescut costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev; Marius Gondor: „Este cea mai mare creștere de la adoptarea mecanismului de finanțare”

Miercuri, 20 decembrie 2023, a avut loc ședința Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, având pe ordinea de zi determinarea costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, care va sta la baza repartizării fondurilor alocate unităților de învățământ preuniversitar pentru finanțarea de bază, în anul 2024, atât pentru cheltuieli de natură salarială, cât și pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri și servicii.

A crescut costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev; Marius Gondor: „Este cea mai mare creștere de la adoptarea mecanismului de finanțare”
Comentează 0

În urma analizei efectuate asupra măsurilor cu impact bugetar adoptate de Guvernul României pe parcursul anului 2023 și a celor asumate de Guvernul României pentru anul 2024, au fost aprobate creșteri procentuale și în valoare absolută.

Astfel, pentru cheltuieli de natură salarială, valoarea coeficientului 1 crește cu 38%, de la 6834 lei la 9431 lei. „Este cea mai mare creștere de la adoptarea mecanismului de finanțare per antepreșcolar/preșcolar/elev în sistemul de învățământ preuniversitar. Prin aplicarea coeficienților de diferențiere, valoarea costului standard poate ajunge, de exemplu, pentru  nivelul antepreșcolar, la  23150 lei, a declarat Marius Gondor, inspectorul școlar general al IȘJ Arad, președintele Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar.

Pentru cheltuieli cu formarea continuă, bunuri și servicii, valoarea coeficientului 1 crește cu 13,8%, respectiv de la 570 lei la 649 lei. Și în acest caz creșterea este peste media creșterilor anuale aplicate de la adoptarea mecanismului de finanțare per antepreșcolar/preșcolar/elev, în funcție de tipul de unitate, mediul urban/rural și zona de temperatură în care este încadrat fiecare județ. Se obțin, astfel, valori de până la 1058 lei în cazul nivelului antepreșcolar”, a subliniat Marius Gondor.

Foto: Arhiva

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite