Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

A „bătut palma” cu procurorul și a scăpat mult mai ieftin, dar tot a ajuns după gratii

Un traficant de droguri și-a recunoscut vinovăția primind astfel o pedeapsă mult mai blândă după ce a fost prins în trafic, cu drogurile în mașină. 

A „bătut palma” cu procurorul și a scăpat mult mai ieftin, dar tot a ajuns după gratii
Comentează 1

În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că, în data de 29.06.2023, în jurul orelor 04.00, în timp ce conducea autoturismul marca Audi A6, pe relaţia Dedeman-Registrul Auto Român, inculpatul B.D.B., a fost depistat de către organele de poliţie că a deţinut ilegal în vederea comercializării substanţe psihoactive, 2 MMC (n.r.- mefedronă), în speţă 984,49 grame (proba 1) şi 1,26 grame (proba 2) ascunse în autoturism, respectiv că a condus autoturismul pe drumurile publice, fiind sub influenţa unor substanţe psihoactive (pozitiv la cocaină).

Inculpatul a consumat droguri după care a condus autoturismul pe drumurile publice, fiind sub influenţa substanţelor psihoactive (pozitiv la cocaină), aşa cum a rezultat din testarea cu aparatul DrugTest de la ora 05.06. Din Buletinul de analiză toxicologică, a rezultat că inculpatul a avut în sânge (probă recoltată la ora 05.30) cantitatea de 18,37 ng/ml cocaină; 1187 ng/ml benzoilecgonină (metabolit al cocainei); respectiv în urină (probă recoltată la ora 05.30) 3653 ng/ml cocaină; 27984 ng/ml benzoilecgonină (metabolit al cocainei).

Cantităţile de 2 MMC: 978,52 grame (proba 1) şi 1,05 grame (proba 2), respectiv contraprobe: 5,77 grame; rămase în urma analizelor de laborator, vor fi confiscate. Prin ordonanțele din 04, 05 şi 06.07.2023, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii, în vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, prin instituirea sechestrului, asupra sumelor de 400 euro, 22.667 lei, 5.000 lei, 1.800 lei, ridicate, sume provenite din săvârşirea infracţiunilor acestea fiind depuse în conturile unice deschise pe numele Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, în subconturile inculpatului.

Prin ordonanţele din 29.06.2023 s-a început urmărirea penală ,,in rem” şi „in personam”, s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârșirea infracţiunilor de efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, fără drept, fără a deţine autorizaţiile necesare - operaţiunile de procurare, transport, deţinere în scopul comercializării şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

Fiind audiat în calitate de inculpat, a declarat expres că: „recunosc comiterea faptelor şi accept încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva mea, adică săvârşirea infracţiunilor de efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, fără drept, fără a deţine autorizaţiile necesare - operaţiunile de procurare, transport, deţinere în scopul comercializării, prev.de art. 16 alin.1 Legea nr.194/2011 şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa substanţelor psihoactive prev. de art. 336 alin. 2 Cod penal, aflate în concurs formal de infracţiuni prevăzut de art. 38 alin. 2 Cod penal. A fost de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii şi a solicitat încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei”.

Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor, nu a formulat contestaţie împotriva încheierii prin care s-a dispus arestarea sa preventivă, a achitat de bună voie contravaloarea Buletinului de analiză toxicologică emis de Institutul de Medicină Legală Timişoara, a contribuit prin atitudinea sa la reducerea cheltuielilor judiciare avansate de stat şi la scurtarea termenului de soluţionare a cauzei. Inculpatul a avut o atitudine corespunzătoare în timpul urmăririi penale, încercând să diminueze consecinţele infracţiunilor comise, prin aceea că a depus de bună voie la dosarul cauzei, la dispoziţia organelor judiciare, sumele de bani obţinute din traficul de substanţe psihoactive (400 euro, 22.667 lei, 1.800 lei, 1.000 lei), respectiv cele pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare (4.000 lei) sume asupra cărora s-au instituit măsurile asiguratorii în vederea dispunerii măsurii de siguranţă a confiscării speciale în favoarea statului, atitudinea inculpatului uşurând activitatea organelor de urmărire penală în ceea ce priveşte identificarea eventualelor bunuri mobile, imobile, conturi, aparţinând inculpatului şi efectuarea demersurilor judiciare în luarea măsurilor asiguratorii asupra acestora, se arată în rechizitoriu.

Din ansamblul probator administrat în cauză, respectiv declaraţii inculpat, proces-verbal de constatare, planșe fotografice, procese verbale de investigații, procese verbale de identificare, declarații suspect, procese verbale de cântărire, dovezi de predare primire, rapoarte de constatare tehnico ştiinţifică, procese verbale de percheziţie domiciliară, buletin toxicologic, au rezultat suficiente elemente cu privire la existenţa faptelor pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi la vinovăţia inculpatului; respectiv pedeapsa prevăzută de lege nu depăşeşte 15 ani închisoare, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei. 

S-a precizat că la stabilirea limitelor de pedeapsă au fost avute în vedere dispoziţiile art.480 alin.4 Cod procedură penală, în procedura acordului de recunoaştere a vinovăţiei “inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii.”, rezultând că limitele pedepsei închisorii pentru infracţiunea de efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, fără drept, prevăzută de art. 16 alin.1 din Legea nr. 194/2011 (închisoare 2-7 ani) se reduc cu 1/3, rezultând închisoare 1 an 4 luni - 4 ani 8 luni, limitele pedepsei închisorii pentru infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa substanţelor psihoactive prevăzută de art. 336 alin. 2 Cod penal (închisoare 1-5 ani), se reduc cu 1/3, rezultând închisoare 8 luni - 3 ani 4 luni.

În drept, faptele inculpatul întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, fără drept, fără a deţine autorizaţiile necesare - operaţiunile de procurare, transport, deţinere în scopul comercializării, prevăzută de art. 16 alin.1 Legea nr.194/2011 (închisoare 2-7 ani) şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa substanţelor psihoactive prevăzută de art. 336 alin. 2 Cod penal (închisoare 1-5 ani), aflate în concurs formal de infracţiuni prevăzut de art. 38 alin. 2 Cod penal.

Având în vedere că pedepsele pentru infracţiunile reţinute în sarcina inculpatului nu depăşesc 15 ani, prin referatul întocmit de procurorul şef birou din cadrul DIICOT BT Arad la data de 19.07.2023, s-a solicitat procurorului şef al D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara, în temeiul art. 478 alin.2 și 4 Cod procedură penală, emiterea avizului prealabil în vederea încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției. Procurorul șef al D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Timişoara, la data de 19.07.2023, a dispus avizarea favorabilă a limitelor încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul.

Prin acordul recunoaşterii vinovăţiei s-a convenit ca inculpatul să fie condamnat la pedeapsa de 1 an şi 9 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, fără drept, fără a deţine autorizaţiile necesare şi la pedeapsa de 9 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

Instanța îl va condamna pe acelaşi inculpat, la pedeapsa de 9 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa substanţelor psihoactive. Va contopi pedepsele şi va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 9 luni închisoare, care va fi sporită cu 3 luni (1/3 din cealaltă pedeapsă) rezultând pedeapsa finală de 2 ani închisoare, cu executare în regim de detenţie. 

Tribunalul apreciază că, în raport de modul de concepere a activităţii infracţionale, cu împrejurările comiterii faptelor şi cu importanţa relaţiilor sociale încălcate de inculpatul B.D.B, privarea acestuia de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, lăsarea sa în libertate ar crea un sentiment de insecuritate şi neîncredere în buna desfăşurare a actului de justiţie.

Pe de altă parte, asemenea fapte, neurmate de o ripostă fermă a societăţii ar întreţine climatul infracţional şi ar crea făptuitorilor impresia că pot persista în sfidarea legii. 

Se va dispune menţinerea măsurilor asigurătorii luate prin ordonanţa procurorului din 4 iulie 2023, asupra sumelor de 400 euro şi 22667 lei, prin ordonanţa procurorului din 5 iulie 2023 asupra sumei de 5000 lei şi prin ordonanţa din 6 iulie 2023 asupra sumei de 1800 lei ridicate de la inculpat, sumele de bani obţinute din traficul de substanţe psihoactive (400 euro, 22.667 lei, 1.800 lei, 1.000 lei), respectiv cele pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare (4.000 lei), în vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare.


Scrie un comentariu

trimite