Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

OMUL CU MÂRȚOAGA pe scena teatrului arădean

OMUL CU MÂRȚOAGA pe scena teatrului arădean
Comentează 0

În data de 18 februarie a avut loc la Teatrul Clasic “Ioan Slavici” din Arad spectacolul “ Omul cu Mârțoaga” în regia lui Laurian Oniga după textul lui George Ciprian.

George Ciprian este un dramaturg român, actor, om de teatru. S-a născut la Buzău, în data de 7 iunie 1883 și a decedat în 8 mai 1968. A fost considerat un precursor al teatrului absurd.

Această reprezentație are la bază povestea unei familii cu greutăți financiare, cu o  grămadă de datorii, nici măcar chiria nu au mai reușit să o plătească, iar proprietara îi amenință mereu că o să îi dea afară. Chirică este capul familiei,  are o slujbă modestă, este arhivar, are trei copii cu  soția sa Ana, așadar această familie trăiește doar din economii și cu grija zilei de mâine.

Chirică nu este ca și ceilalți, este un visător, el are o soluție care îl va ajuta să-și achite toate datoriile. Este convins că ceea ce își propune va reuși. El își cumpără un cal de curse, mârțoaga Faraon al V-lea care nu avea nici o șansă de câștig, iar această decizie îi șochează pe toți. Cu timpul, soția l-a părăsit, copii au fost dați afară  de la școală, a suferit batjocura tuturor, dar el tot nu a renunțat la visul său, a continuat să îngrijească calul sperând că într-o zi o să câștige concursul. Chirică își iubește atât de mult calul încât refuză sume imense de bani pentru vânzarea lui, replica” nu dau calul pentru nimic în lume” îmi va rămâne mereu în minte, el este un erou fiindcă nu renunță la visul său iar mai mult de atât  transformă acest vis în realitate reușind apoi să câștige și respectul oamenilor.

Spectacolul este o comedie clasică purtându-ne într-o altfel de epocă, decorul este format dintr-o masă, scaune, canapele, un acoperiș făcut din lemne care este de fapt grajdul calului, iar un element impresionat de decor este un căluț din lemn.

Totul ne poartă într-o  lume îndepărtată, pe vremea când oamenii aveau alte vise și idealuri față de acum.

Așadar mesajul transmis este că atunci când ai un vis trebuie să lupți până îl transformi în realitate, chiar și  atunci când crezi mai puțin, chiar și atunci când nimeni nu mai crede, la fel cum a făcut Chirică.

Reprezentația se încheie exact cum a început cu râsul colorat al copilașilor care se jucau alături de părinții lor, acest final îi dă o armonie, creând o atmosferă veselă ,aducându-ne aminte cu nostalgie de copilăria lipsită de griji.

Regia și scenografia sunt semnate de Laurian Oniga, coregrafia de către Maura Cosma, costume Oana Cătălina Moran, Cornel Dume, light design Lucian Moga, din distribuție fac parte: Marian Parfeni, Robert Pavicsit, Ștefan Statnic, Alina Vasiljevic, Roxana Sabău, Liliana Balica, Oltea Blaga, Adriana Ghiniță, Oana Kun, Dorina Darie Peter, Mariana Trofan, Carmen Butariu, Bianca Florescu, Luca Madoș, Radu Mihai.

 

Gabriela-Alisa Gui  

 

 

 

Galerie foto (22)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite