Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Următorul proiect important pentru Arad este Centura de Sud-Est”


Sergiu Bîlcea, vicepreședinte al Consiliului Județean și președinte al Organizației Municipale a PNL Arad, a avut amabilitatea să ne acorde, zilele trecute, un interviu. Am vorbit despre una dintre cele mai spinoase probleme a administrației județene, drumul Arad-Șiria-Pâncota, dar și despre lucrările aflate în desfășurare sau în faza de proiect. Nu au fost evitate nici subiecte ca fondurile europene, Centura de SE, „țopăiala europeană” a Guvernului Dăncilă, moțiunea de cenzură și alegerile prezidențiale.

„Următorul proiect important pentru Arad este Centura de Sud-Est”
Comentează 2

- Domnule vicepreședinte, să începem cu una dintre cele mai spinoase probleme, drumul Arad-Șiria-Pâncota. Este, fără discuție, cel mai important drum județean, parte a traseului Arad-Moneasa. Este un drum aflat într-o stare proastă, pentru care, după multe peripeții, ați obținut finanțare, a fost organizată o licitație, a fost desemnat un câștigător și cu toate acestea lucrările nu pot începe din cauza unor contestații. Credeți că este normal ceea ce se întâmplă?

-Este adevărat drumul Arad-Șiria-Pâncota este drumul de încredere al Aradului. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este că, la 30 de ani de la Revoluție avem un stat nereformat. Ritmul foarte încet al investițiilor în România se datorează legislației și birocrației create de ea.

Toate sistemele au nevoie de reformă, și sper ca generația mea de politicieni să înțeleagă că România are nevoie de accelerarea proiectelor și investițiilor prin schimbarea legislației. Suntem la final de 2019 și cele mai multe proiecte din fonduri europene acum demarează, când în 2020 trebuiau să fie finalizate. Pentru drumul Arad-Șiria-Pâncota se lucrează de peste 1.000 de zile la proiectare și procedura de licitație, ceea ce consider că este inadmisibil de mult, dar cum nu putem încălca legea, trebuie să respectăm birocrația din România.

-De când sunteți la Consiliul Județean v-ați mai confruntat cu o problemă similară?

 -Din 2016 și până acum am organizat 25 de proceduri de licitație și nu am avut contestații. Acum, cel mai important proiect aduce contestații...

-Dacă drumul Arad-Șiria-Pâncota este cel mai important drum județean, CJA mai are în administrare multe alte drumuri pe care e nevoie să interveniți. Ce alte proiecte mai aveți?

- Avem deschise o serie de șantiere în județ. Nu am pierdut niciun proiect important până acum, astfel încât în momentul de față avem în lucru mai multe tronsoane. Mă refer aici la drumurile Pecica-Turnu, Grăniceri-Pilu, Zimnad Cuz-Șofronea, Pâncota-Seleuș (unde trebuie pus stratul de uzură), Nădab-Seleuș, Sântana-Sintea Mică, Gurahonț-Buteni, Zăbalț-limită județ Timiș, Pâncota-Buteni, Sebiș-Buteni, Bârsa-Hodiș, Sânpetru German-limită județ Timiș, Sintea Mare-Șepreuș.

- Ce planuri de viitor aveți din acest punct de vedere?

- În perioada următoare vrem să demarăm alte lucrări pe drumurile Tauț-Târnova, Curtici-Macea-Sânmartin, Sânmartin-Socodor, Socodor-Nădab și așteptăm avizele și autorizația de construire pentru drumul Bârsa-Moneasa și Sânmartin-Olari-Caporal Alexa. Bineînțeles, așteptăm finalizarea procedurilor de contestație pentru Arad-Șiria-Pâncota, pentru a putea începe cât mai repede lucrările.

- La un moment dat vorbeați despre proiectele europene câștigate. Cam despre ce sume este vorba dacă trageți linie?

- Primăria și Consiliul Județean au câștigat în perioada 2014-2020 proiecte europene de peste 200 de milioane de euro, care vor aduce dezvoltare economiei arădene, fiind comparabile cu o tranșă FMI pentru România în anii 2000. Aradul are nevoie de proiecte și de încredere. Odată implementate aceste proiecte, încrederea arădenilor crește, iar cea mai importantă sursă financiară pentru aceste proiecte o reprezintă fondurile europene. Trebuie să știți că mă bucur că nu am ratat niciun proiect european.

- Vă rog să ne spuneți ce se întâmplă cu Centura de SE, un proiect mare despre care se vorbește de mult timp?

-Este următorul proiect important pentru Arad. Pentru mine, în viitorul mandat la Primărie, acesta va fi cel mai mare proiect, împreună cu podul peste Mureș în continuarea străzii Șaguna. Pentru Centura de SE așteptăm semnarea contractului de finanțare și demararea exproprierilor și licitației. De altfel, la Agenția pentru Protecția Mediului a fost declanșată deja procedura aferentă acestui proiect.

- Având în vedere că sunteți președintele Organizației Municipale a Partidului Național Liberal, aș vrea să vă întreb cum se vede de la Arad „țopăiala europeană”, ca să-l parafrazăm pe președinte, a Guvernului Dăncilă. Ce părere aveți de acest joc fără cap și fără coadă cu propunerile pentru funcția de comisar european?

- Este clar că PSD nu mai are credibilitate la nivel european, iar cel mai slab guvern de după Revoluție, Guvernul Dăncilă-Fifor trebuie să plece acasă. În România nu vorbim de investiții, de dezvoltare, de reforme, ci despre funcțiile pe care le doresc Dăncilă și Fifor.

- Credeți că va trece moțiunea de cenzură care tocmai a fost depusă de Opoziție?

- Pentru binele României sper să treacă. Rezultatele alegerilor europarlamentare și cota de încredere a președintelui Klaus Iohannis din acest moment fac ca Partidul Național Liberal să fie pregătit pentru o guvernare, chiar și de tranziție, până la alegerile parlamentare de anul viitor. Orice guvern va fi, va fi asociat cu Klaus Iohannis și cu PNL. De aceea trebuie să ne asumăm guvernarea. Un partid puternic trebuie să fie pregătit să-și asume guvernarea în orice moment.

-Având în vedere că alegerile prezidențiale bat la ușă, cum îi vedeți pe principalii actori intrați în competiție?

-Klaus Iohannis și PNL sunt singurii care s-au bătut cu PSD și care n-au fugit de lupta politică cu cel mai toxic partid de după 1990. Atât Barna, cât și Dăncilă candidează pentru a-și securiza poziția în partid, nu pentru a fi liderii României, iar Mircea Diaconu este doar o variantă de compromis pentru ca Tăriceanu și Ponta să nu fie pierzători în aceste alegeri.  

Cu această ocazie aș vrea să mulțumesc încă o dată arădenilor pentru cele 65.000 de semnături strânse în județ în vederea susținerii candidaturii președintelui Klaus Iohannis, dintre care 25.000 în municipiu.

-Vă mulțumim.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite