Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Vinga cu noi proiecte și reabilitarea a trei școli

În urmă cu câteva zile am ajuns din nou pe meleagurile Vingăi, tocmai când lucrările unor noi proiecte începute erau în plină desfășurare, pentru că primăria Vinga accesează mereu proiecte pentru a moderniza comuna.

Comuna Vinga cu noi proiecte și reabilitarea a trei școli
Comentează 0

Cu siguranță se poate spune că Vinga și-a ales unul dintre cei mai harnici și gospodari primari din județul Arad, lucru care se vede la tot pasul în comună. Negrei  Ioan Sorin a venit din agricultură atunci când a câștigat alegerile și pentru că a muncit  pământul, știe ce înseamnă o gospodărie și mai știe că fără a investi nu iese nimic.

Cu aceste gânduri a venit în primărie și le-a materializat și pentru dezvoltarea comunei. Vinga a accesat în ultimii ani proiecte, atât guvernamentale cât și europene, care au dus la modernizarea comunei  într-un timp record și la condiții de viață mai bune pentru toți locuitorii comunei. Un aspect mi-a atras atenția în mod deosebit și anume faptul că la Vinga se pune  accent pe copii, pe învățământ și pe condițiile din școli, astfel că acei copii să beneficieze de confort atât în școli cât și în grădinițe, numai să învețe, pentru că ,,învățământul este lumină”,așa cum spunea și domnul primar Ioan Negrei. Când am ajuns la primărie, se lucra de zor la Școala Gimnazială Nr. 1 din Vinga, apoi am plecat spre cimitir, acolo unde l-am întâlnit pe domnul primar.

Era alături de oamenii care aranjau și puneau flori la mormântul celor dragi, asigurându-se că totul este în regulă, fiind 1 noiembrie (Ziua Morților), astfel că am putut să vedem și noua capelă de la Vinga. Și din acest lucru ne putem da seama de respectul dânsului față de cetățenii comunei , fiind mereu prezent între ei. Mergând împreună mai departe pe la lucrările din comună, mi-a povestit despre fiecare în parte. ,,Avem în execuție trei proiecte pe P.N.D.L. (Programul Național de Dezvoltare Locală), cu bani de la guvernul României, însă mai avem și două lucrări cu finanțare de la bugetul local.

Cele trei proiecte guvernamentale sunt pe cele trei școli din comună, respectiv Școala Nr 1 și Școala Nr. 2 din Vinga iar cel de–al treilea este la Școala Gimnazială în Limba Maghiară din Mailat, unde avem lucrări mai complexe: practic se face un RK al școlii. Valoarea totală a investițiilor este de aprox. trei milioane șapte sute lei și constă în modernizarea, consolidarea și reabilitarea celor trei școli. S-au schimbat șarpantele la toate cele trei școli și se fac lucrări atât exterioare, cât și interioare de termoizolații și modernizarea încăperilor, iar la Mailat se construiește și un teren sintetic de sport pentru copii. Ca și investiții mari din bugetul local, putem spune că s-a finalizat reabilitarea și modernizarea S.V.S.U.– Vinga, (remiza pompieri) cu o valoare totală de 200.000 lei și cu această ocazie vreau să amintesc faptul că în data de 26 octombrie am sărbătorit 140 de ani de la înființarea serviciului de Pompieri Voluntari în comună. Evenimentul a fost sărbătorit cu o paradă a pompierilor și mai apoi cu balul pompierilor.

Am avut și invitați, respectiv formația de pompieri din Orțișoara (Tm), formația dinȘagu, grupa de intervenție din Mailat, la eveniment participând și I.S.U. Arad cu o formație. Aceste formații au defilat prin Vinga în cântec de fanfară cu făclii aprinse, ceea ce a făcut din acest eveniment unul de excepție. Pe lângă formația de pompieri S.V.S.U.- Vinga, în comuna noastră mai funcționează și un serviciu SMURD, care deservește comuna Vinga și Șagu, dar la nevoie și Autostrada Arad-Timișoara, atunci când sunt solicitări din partea I.S.U. Arad. Acest serviciu este susținut financiar tot de la bugetul local Vinga, în fiecare an cheltuindu-se aprox. 350.000 mii lei, ceea ce implică un efort financiar destul de mare pentru comună, însă avem promisiuni că până la sfârșitul anului acest serviciu va putea fi transferat la I.S.U. Arad, rămânând ca primăria Vinga să asigure în continuare spațiul și plata utilităților, iar salariații vor fi transferați la I.S.U. Arad, unde vor putea beneficia de toate drepturile salariale care se alocă acestui serviciu. Precizez că acest serviciu va deservi în continuare comuna Vinga și Șagu, rămânând în folosul comunității.

Alt proiect este reabilitarea sediului de primărie la Vinga, unde se lucrează în prezent și sperăm să se finalizeze până anul viitor de zilele comunei. Lucrarea cuprinde reabilitarea totală a clădirii, aceasta fiind construită în anul 1913 și având o arhitectură în stil neogotic. Am încercat să păstrăm această arhitectură și sperăm că vom reuși acest lucru, iar la finalizare va fi una dintre cele mai frumoase primării din județul Arad. Toate aceste proiecte sunt în derulare însă avem și alte proiecte.

Ca și contracte finanțate din fonduri de la Guvernul României și al Uniunii Europene, mai avem încă trei proiecte în faza de licitație respectiv două proiecte de extindere canalizare în localitatea Vinga, cu o lungime de aprox. 24 km și extindere stație epurare, valoarea celor două proiecte fiind de 3,5 milioane euro.

Mai avem un contract de finanțare cu fonduri U.E. pentru modernizare și asfaltare străzi, cu o lungime totală de 8,5 km în localitățile Mănăștur și Vinga. Din păcate, procedurile legale de licitație și atribuirea lucrărilor durează mult, iar noi nu avem nici o vină, deoarece trebuie respectați pașii legali. Sperăm ca lucrările să înceapă în primăvara anului viitor, de aceea fac apel la cetățenii comunei să aibă răbdare: aceste lucrări vor începe cât se poate de repede, încât locuitorii să beneficieze și de acest lucru. Avem desigur și proiecte de viitor pentru că vom merge în continuare cu asfaltarea străzilor, proiecte care se vor depune pe fonduri guvernamentale începând cu anul 2019, continuând până la asfaltarea totală a străzilor din comună, fiind o prioritate pentru locuitorii comunei, la fel ca și extinderea rețelei de gaz metan în localitatea Mănăștur și Mailat (precizez că în localitatea Vinga, gazul este introdus aproape 100%). Acest proiect se poate realiza dacă pe lista guvernului și a programului PNDL vor fi incluse și  extinderi rețele de gaz pentru comune. Până atunci noi pregătim documentația necesară.

Echipa primăriei Vinga face tot posibilul pentru a accesa atât fonduri guvernamentale (PNDL) cât și proiecte europene (AFIR) astfel încât să modernizăm toate localitățile comunei Vinga. După aprobarea P.U.G. (Planul Urbanistic General), vom reuși să răspundem solicitărilor venite din partea tinerilor căsătoriți privind alocarea de spații pentru construcții de locuințe. Acest lucru se va putea realiza începând cu anul viitor (2019), având în prima fază cca. 40 locuri de casă cu suprafețe de 300 și 500 metri patrați. Aceste locuri se vor acorda conform legii în vigoare. Toate aceste investiții pe care ni le-am propus se vor putea materializa dacă vom avea fonduri necesare de la bugetul de stat și din bugetul local, de  aceea fac un apel tuturor cetățenilor comunei să-și plătească la timp taxele și impozitele, să aibă răbdare și înțelegere, pentru că atât eu ca primar, cât și echipa primăriei lucrăm în interesul cetățenilor comunei noastre”, a încheiat primarul comunei Vinga , domnul Ioan Negrei.

Articole asemanatoare