Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pe scena TEATRULUI CLASIC „IOAN SLAVICI”: Festivalul Internațional de Teatru Nou

Apreciem, dintru început, organizarea și desfășurarea ediției 9-Distinct, a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU NOU, în perioada 11-17 mai, după o întrerupere de trei ani, din pricini de COVID și probleme financiare.

Cu o selecție, surprinzător de bună, Festivalul reunește 16 spectacole ale unor teatre din București,  Cluj Napoca, Sibiu, Oradea, Sfântu Gheorghe, Brăila și nu în ultimul rând, Teatrul de dans, Europa Centrală din Budapesta. 

Pe scena TEATRULUI CLASIC „IOAN SLAVICI”: Festivalul Internațional de Teatru Nou
Comentează 0

Deschiderea Festivalului va avea loc în ziua de 11 mai, ora 18, în foaierul Teatrului, cu VERNISAJUL EXPOZIȚIEI:  „Proiecte de scenografii”, în prezența artistului BAGOSSY LEVENTE și a directorului Institutului Liszt din București. Spectatorii arădeni nu trebuie să rateze multe din spectacolele înscrise în Festival, astfel au prilejul să urmărească:

1. PIESE VALOROASE, în primul rând, textul lui Jon Fosse, laureatul cu Premiul Nobel pentru literatură în anul 2023, „Cine are să vină”(Teatrul ARCUB, București), piesa „Neliniște” a dramaturgului polonez de origine rusă, interzis în patria natală, IVAN VÎRÎPAEV, (Teatrul Odeon, București), piesa „Cine l-a ucis pe tata?”, dramatizare de Mihaela Michailov, după romanul omonim al lui Edouard Louis (Teatrul Metropolis, București),  piesa lui Matei Vișniec, „Întoarcerea  acasă” (produs de Amifran, în colaborare cu Facultatea de Teatru și Film din Cluj Napoca”), piesa „Hedwig and the Angry Inch” de John Cameron Mitchell (Teatrul „Stela Popescu”, București), piesa lui Teodor Mazilu, „Mobilă și durere” (Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe);  2. REGIZORI CONSACRAȚI: Răzvan Mazilu (Teatrul „Stela Popescu”, București), Chris Simion Mercurian (Teatrul ARCUB, București), Alexandru Mâzgăreanu (Teatrul Act, București), Florin Piersic Jr. (Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, București), Bobi Pricop (Teatrul Odeon, București), Andrea Gavriliu (Teatrul Excelsior, București; 3. REGIZORI, CE BAT LA PORȚILE CONSACRĂRII: Andrei Măjeni, nominalizat la Premiul UNITER, precum și la Gala Radio România Cultural (Teatrul Metropolis, București), Cristian Ban, nominalizat la Premiul UNITER (Teatrul din Sfântu Gheorghe), Adela Bițică, laureată cu Premiul pentru cea mai bună regie la ediția 13, a Festivalului  Bucharest Fringe (Point Cultural, București), Vlad Cristache, nominalizat la Premiul UNITER (Teatrul „Regina Maria”, Oradea);

4. ACTORI NOTORII: Dorina Lazăr, Florin Piersic Jr, Alexandru Papadopol, Lucian Ionescu, Crina Matei;

5. SPECTACOL DEDICAT ELEVILOR DE LICEU (Teatrul Act, București);

6. TEATRU FIZIC PENTRU ADOLESCENȚI (Teatrul Excelsior, București);

7. MUSICAL (Teatrul „Stela Popescu”, București); 

8. SPECTACOL DE DANS (Teatrul de dans, Europa Centrală, Budapesta); 9. CONCERT (Fără zahăr).

În concluzie, un Festival, pe care îl dorim tradițional, fără sincope în finanțarea sa de către Consiliul Local Arad, un Festival, ce nu trebuie ratat. Avem ocazii nu foarte dese, de a participa la manifestări culturale, chiar în urbea noastră, de aceea putem opta pentru unul sau mai multe din cele 16 spectacole, desfășurate 7 zile, câte două sau trei pe zi, în Sala Mare sau în Sala Studio, potrivit programului actualei ediții a Festivalului de Teatru Nou. SUCCES TUTUROR!

Lizica Mihuț

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare