Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Floriile la Biserica Romano-Catolică din Vinga

Ieri, 25 martie, credincioșii catolici de pretutindeni au sărbătorit ,,Intrarea Domnului Isus în Ierusalim" sau Floriile, așa cum se cunosc în termeni populari.

Floriile la Biserica Romano-Catolică din Vinga
Comentează 0

La Vinga credincioșii romano-catolici au sărbătorit ,,Floriile" în biserica ,,Sfânta Treime", una dintre cele mai frumoase și impunătoare Biserici Romano-Catolice din țară.

La vinga este cea mai mare comunitate de etnici bulgari, veniţi pe aceste locuri  în secolul al XVIII-lea din teritoriul Bulgariei, datorită asupritorilor turci. În toamna anului 1741, s-au stabilit în localitatea Vinga 125 de familii de etnici bulgari, iar în anul 1749, comunitatea bulgară îşi ridică o mănăstire şi o biserică.

După 150 de ani, coloniștii bulgari ajung la aproape 5000 de suflete, iar biserica a devenit neîncăpătoare. Anul 1880, la o adunare obştească se propune şi se aprobă zidirea unei noi biserici mai mari și încăpătoare. Proiectul noului lăcaș sfânt este acceptat de localnici și este realizat de arhitectul vienez Reiter Eduard.

Timp de zece ani s-au adunat fondurile necesare de la cetăţeni, astfel încât contribuţia acestora a ajutat la pregătirea materialului necesar construcţiei.

În data de 30 iunie 1890, se începuseră lucrările pentru construcţia noii biserici, conduse de inginerii Antony Toma şi Hostalek Carol. În data de 14 august 1891, clădirea este acoperită, iar aproape după un an, la data de 12 Iulie 1892, locuitorii din Vinga participă la ceremonia de sfinţire şi inaugurare a noii biserici, eveniment care a fost oficiat de episcopul Dessewffi Alexandru.

În perioada Marelui Război (1914-1919) patru dintre clopote au fost cedate în interes militar. Mai târziu se vor adăuga 2 clopote mai mici.

,,Clădirea are forma unei cruci duble. Interiorul templului este dotat cu nouă altare ("Sfânta Treime” fiind altarul principal, iar celelalte altare: “Sfintele Cruci”, “Sfântul Iosif”, “Maica Domnului”, “Sfântul Petru”, “Sfântul Anton”, “Sfântul Mihai”, “Inima lui Isus”, “Maica Îndurerată”), decorate cu 43 de statui din lemn. Toate aceste statui au fost executate de sculptorul tirolez Rungaldier Iosif şi echipa sa."

Geamurile şi vitraliile au fost confecţionate de Kriszter Ioan din Budapesta, iar orga pneumatică, instalată în 1914 de Wegenstein şi fiul său, are 30 de regiştri şi 1800 de tuburi. În turnul din partea dreaptă s-au instalat trei clopote din fosta biserică şi două aduse din Timişoara.

Muncitorii voluntari din localitate au făcut cărămida manual, fiind realizate aproximativ 3.000.000 bucăţi care au fost arse în cuptoarele aflate la marginea localităţii Vinga. Pentru ridicarea bisericii au muncit zilnic între 15-45 de meseriaşi și respectiv între 50-150 de cetăţeni voluntari.

Pe bolta bisericii sunt inscripţionate următoarele cuvinte în latină: „ Ad Moream Dei Gloriam” adică „Întru Preamărirea Lui Dumnezeu”.

Astăzi, Biserica Romao-Catolică ,,Sfânta Treime" din Vinga este una dintre cele mai frumoase edificii ale județului Arad și un simbol al localității Vinga, unde credincioșii participă cu regularitate la slujbele religioase.

Galerie foto (121)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite