Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Aradul este obligat să acceseze fonduri europene”

Deputatul Sergiu Bîlcea, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Arad a avut amabilitatea să ne acorde un interviu. Am vorbit despre noul guvern rezultat în urma alianţei PNL-PSD-UDMR, Reţeaua Solidarităţii, proiectele realizate cu ajutorul fondurilor europene şi guvernamentale, modul în care acestea pot contribui la dezvoltarea Aradului, proiectul Centurii de Sud-Est şi Ziua Naţională a României.

„Aradul este obligat să acceseze fonduri europene”
Comentează 1

- Domnule deputat, România are un nou guvern, rezultat în urma alianței PNL-PSD-UDMR, guvern pe care l-ați votat și dumneavostră în Parlament. Care credeți că sunt șansele ca Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat, cele două mari partide din această alianță, să ducă până la capăt proiectele pe care și le propun, având în vedere trecutul nu foarte îndepărtat în care se aflau pe poziții diametral opuse?

- Suntem într-o situaţie istorică. Cu o criză pandemică de aproape doi ani de zile, cu o criză energetică în prag de iarnă, care oricând poate declanşa o criză economică de proporţii, astfel că în acest moment consider că mandatul acestui guvern este de a încerca o revenire la viaţa normală.

- Să ne întoarcem acum privirile înspre Arad. Luna trecută, Rețeaua Solidarității, pe care ați coordonat-o în prima perioadă a pandemiei, a fost reactivată, scopul declarat al acesteia fiind ajutorarea arădenilor aflați în dificultate. Ce înseamnă pentru dumneavoastră această rețea?

- Este un mic gest de ajuta o parte din familiile cu probleme din Arad. Aş vrea de acum să mulţumesc celor care au donat la Reţeaua Solidarităţii, persoane fizice, juridice, magazine, ONG-uri. Până acum au fost ajutate cu alimente peste 100 de familii din Arad, iar în următoarea perioadă suntem pregătiţi cu peste 500 de pachete de alimente de bază pentru a continua acest proiect.

- Cum au primit potențialii donatori ideea de a reface Rețeaua Solidarității? Dar persoanele aflate în dificultate?

- Toţi cei care au ajutat în primma parte a anului 2020 cu alimente au revenit alături de noi, pentru că această perioadă trebuie să fie una a solidarităţii, a grijii faţă de cei din jurul nostru, iar exemplul nostru nu trebuie să fie singular.

- În ultimii 20 de ani, municipiul și județul Arad s-au dezvoltat cu ajutorul proiectelor implementate. Fie că vorbim de fonduri europene, fie de fonduri guvernamentale, banii astfel obținuți au contribuit la schimbarea la față a Aradului. Urmează o nouă etapă, în care administrațiile vor avea acces la fondurile obținute de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, iar Programul «Anghel Saligny» înseamnă o altă sursă importantă de finanțare. Cum simțiți, dumneavoastră, ca deputat, că se mișcă lucrurile?

- România are o şansă istorică de a implementa proiecte de aproape 100 de miliarde de euro în următorii opt ani. Aradul este obligat să acceseze fonduri europene, fie că vorbim de Primăria sau Consiliul Judeţean Arad. Sunt încrezător pentru că ultimele date ne arată că cele două instituţii sunt campioanele atragerii de fonduri europene de Regiunea de Vest (Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara). Programul «Anghel Saligny», deşi contestat de unii adversari poltici a demarat cu dreptul, astfel că 99% din primăriile din ţară, au depus proiecte de infrastructură, acolo unde fondurile europene nu sunt eligibile.

- Proiectul Centurii de Sud-Est a fost pus la transparență de Ministerul Transporturilor. Este un pas foarte important pentru realizarea lucrării, însă nu este din păcate singura procedură care trebuie îndeplinită înainte ca șantierul să prindă viață. Când credeți că s-ar putea întâmpla acest lucru?

- Trebuie să parcurgem etapele procedurale, aşteptăm în luna decembrie hotărârea de guvern pentru aprobarea şi finanţarea acestui proiect, iar Consiliul Judeţean Arad este pregătit pentru lansarea procedurii de proiectare şi execuţie.

- Având în vedere că zilele acestea sărbătorim Ziua Națională, când se împlinesc 103 ani de la Marea Unire, eveniment în care Aradul și personalitățile Aradului au jucat un rol deosebit de important, ce mesaj le transmiteți arădenilor cu acest prilej?

- Trebuie să spunem că trăim vremuri istorice. Este provocarea generaţiei noastre de a face faţă greutăţilor de astăzi. Acum 103 ani, generaţia de atunci trecea printr-un război nimicitor, dar şi printr-o pandemie mai severă decât astăzi. Ei au reuşit să lase lucruri măreţe în urmă. Este de datoria noastră să trecem peste aceste momente dificile, să ne găsim credinţa şi principiile pentru a face faţă acestor greutăţi. La mulţi ani, români! La Mulţi ani, România!

- Vă mulțumim.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite