Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

“ZORILE FELNAC”- Poveste fără sfârșit...

….zori, zorele, flori multicolore care odata ce au prins radacina cresc, urca si infloresc, oglindind parca drumul nostru al  ansamblului de dansuri Zorile Felnac.

“ZORILE FELNAC”- Poveste fără sfârșit...
Comentează 0

Acestea au fost primele cuvinte intr-o discutie la care am invitat-o pe d-na Marinela Mihailovici, directoarea Caminului Cultural care ne-a masturisit:

Inceputul a fost modest, au facut primii pasi in dans in  anul 2006 indrumati de mine si nu voi spune ca sunt o profesionista a dansului, dar am facut-o cu multa daruire. Imi amintesc primele spectacole de pe scena Caminelor Culturale din  comuna Cilieni – judetul Olt si Galateni – judetul Teleorman, cand aplauzele si felicitarile mi-au pornit primele lacrimi de fericire si ne-am intors, dorindu-ne mai mult.

De atunci un profesionist a dansului, un om cu dar si har, domnul Stefan Muntenas, ne aseaza in randul localitatilor cu nume si renume in ale dansului la nivel judetean si national.

El a raspuns chemarii noastre nu doar cu gandul de a fi profesorul copiilor ci si ca prieten al nostru al felnacanilor si din tot ce a facut de-a lungul anilor a dovedit acest lucru. Ne-a mai daruit o parte din  sufletul sau pentru ca nu e usor si in jocul popular adevarat nu se fac ca si in  “Nunta Zamfirei - doi pasi la stanga linisor” ci uneori efortul de a excela il mai supara pe noi si joc, dar nu a renuntat timp de 12 ani sa ne ceara mai mult si mai bine. Am trait impreuna nenumarate momente de bucurie si satisfactie greu de descris in cuvinte, am fost apreciati si premiati in  concursuri si spectacole, dar ce este cel mai important indelung aplaudati, reprezentand cu cinste satul nostru pe oriunde drumul jocului ne-a purtat.

De atunci si pana azi doua generatii de copii au invatat sa retraiasca momente de bucurie ale inaintasilor nostri, joaca sorocul, ardeleana, braul, hora si “de doi”  incantandu-ne cu frumusetea jocului la fiecare sarbatoare a comunitatii noastre si nu numai.

Acum ne dati prilejul sa intoarcem multumirile noastre celor ce au indragit familia Zorilor dar mai cu seama parintilor din aceasta mare familie care au gasit de cuviinta ca e bine sa creada in demersul nostru ce peste ani va defini calitatea umana a copiilor lor.

Continuam aceasta activitate minunata cu gandul la inaintasii nostri si cu dorinta sincera de a duce cu fala numele comunei pe scene din  tara in  locuri in care in urma cu 12 ani nici nu puteam visa. Ca toate acestea sa se implineasca alaturi de noi si pentru noi au fost intotdeauna cei pe care i-am ales spre a veghea la binele tuturor, azi mai mult ca oricand primarul nostru Malita Ioan, viceprimarul Brie Florin si intreg Consiliul local Felnac.

Traiesc cu nadejdea ca nimeni si nimic nu o sa poata opri drumul nostru si dorinta de a ramane o familie a carei poveste a inceput in urma cu 12 ani si va continua atat cat zori, zorele, flori vor exista.

 

La casa umbrita de u n tei inflorit

Stau doi straini si asteapta linistit

Sa-mparta DAR si HAR- Dumnezeiesc

Copiilor ce pragul il pasesc

De-atunci trecut-au multe primaveri

Si teiul a-nflorit si azi ca ieri

Iar celor mici, sfiosi, blinzi si cuminti

Cei doi straini le-au devenit parinti.

Si mai intai de toate au invatat

Ca sunt cu totii frati cu adevarat

Si nimeni nu-i mai mult ca lelalalt...

Iar daca ar fi candva sa se desparta

Fratia sa ii cheme laolalta

In  sarbatori, ori la necaz si greu

Crezand din inima in Bunul Dumnezeu

Povestea a inceput frumos si acum se scrie

Cu slove mari oriunde-ar fi sa fie

Vestind o lume-ntreaga c-au venit

Sa faca omul bun, mai fericit.

Ca au luat din “mama”-bunatate

Si-au invatat s-omparta mai departe

Si au luat din “tata” omenie

Onoare, demnitate si mandrie

Si stiu sa poarte hora impreuna

Iar braul de “Banat” pe toti i-aduna

Si orice sarbatoare in sat la noi

Incepe cu un  mandru joc “de doi”.

Marinela Mihailovici

Galerie foto (213)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite