Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la Frumușeni

În anul 2018 sărbătorim 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918. Desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România.

Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la Frumușeni
Comentează 0

La început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918).

Cele trei formează împreună Marea Unire de la 1918, iar în 2018, la 100 de ani de la aceste evenimente, sărbătorim CENTENARUL MARII UNIRI.

Dacă ar fi să rezumăm în câteva idei, în 2018, la Centenarul Marii Uniri, toți cei care simt românește, sărbătoresc:

Credința românilor care au făcut Unirea că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat, România.

Efortul susținut al românilor, de-a lungul timpului, de a nu uita că sunt români.

Năzuința românilor de a înfăptui Marea Unire, avută de-a lungul secolelor, indiferent de vicistitudinea istoriei.

Tenacitatea liderilor și a elitelor românești care au întreprins toate cele necesare ca Unirea să devină realitate.

Eroismul și jertfa celor fără de care visul românilor de veacuri, Marea Unire, nu ar fi fost posibil.

Nesupunerea românilor în fața imperiilor vremelnice care le-au afectat interesele și neacceptarea unei sorți potrivnice.

Ambiția românilor de a rămâne împreună 100 de ani de la Marea Unire.

Rațiunea românilor de a căuta în permanență cele mai bune împrejurări pentru concretizarea aspirațiilor legitime și valorificarea acestor ocazii.                                                                                                               

Sărbătoarea Unirii s-a făcut simțită peste tot și în județul Arad ca în toată țara de altfel, cu cel puțin o săptămînă înainte de 1 Decembrie, pentru că iată se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, când cele trei provincii istorice s-au unit formând România Mare.

O sută de ani de când suntem sub același steag, vorbind aceeași limbă, fiind o singură națiune. De 1 Decembrie și în comuna Frumușeni a fost sărbătoare, o sărbătoare a neamului românesc închinată Marii Uniri, a tuturor celor care simt și gândesc românește.

Prezent la Eveniment a fost bineînțeles și primarul comunei, Reginald Andronic alături de doamna viceprimar Irina Iovan precum și angajații Primăriei Frumușeni alături de locuitori ai comunei, chiar dacă a fost foarte frig.

,,Am dorit să ținem această sărbătoare exact la 1 Decembrie, săbătorind și noi odată cu țara și ne bucurăm că suntem generația care trăim aceste clipe mărețe și istorice totodată, când se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire din Alba Iulia. Dacă în urmă cu o sută de ani, oamenii s-au adunat cu mic cu mare în cetatea de la Alba-Iulia să înfăptuiască Marea Unire,  iată că noi trăim ziua în care bat clopotele bisericilor amintind că a trecut un secol de când suntem sub același steag, vorbim aceeași limbă și suntem o țară liberă. Cu  acest prilej doresc să transmit tuturor românilor, dar mai ales locuitorilor comunei Frumușeni, La mulți ani dragi cetățeni ai comunei, La mulți ani Romînia!", a precizat primarul comunei Frumușeni, Andronic Aurelian Reginald.

Programul sărbătorii a debutat așa cum este firesc într-un astfel de moment în fața bisericii ortodoxe din Frumușeni, cu o rugăciune spre bunul Dumnezeu fără de care nu s-ar fi putut înfăptui Unirea atunci la Alba–Iulia. Apoi copiii conduși de doamna Florica Bak, sufletul acestei comunități, au susținut un frumos program patriotic dedicat Marii Unirii precum și câteva colinde pentru că se apropie marea sărbătoare a Nașterii Mântuitorului.

Nici domnul Aurel Budugan nu a stat deoparte și din nou a îmbrăcat straiul popular atât de drag dânsului și alături de copii și-a adus și aportul la sărbătoare prin câteva cântece. Venit din Țara Moților, din Lazuri comuna Vârfurile, domnul Aurel Budugan este mereu prezent pe scene ducând cu dânsul portul și cântecul popular autentic din zona Moților Crișeni.

Despre doamna Florica Bak se pot spune multe pentru că dânsa este "Sufletul acestei comunități de oameni" care își iubesc țara, dar și portul popular. Prin mâna dânsei au trecut generații de copii învățându-i să iubească portul popular, tradiția, frumosul, autenticul, fiind cea care se ocupă foarte mult de tradiția și folclorul din loc. Dar câte texte nu a compus doamna Florica și câte cântece populare interpretate de soliști vocali nu sunt rodul muncii și a talentului dânsei?!!

Ar putea scrie o carte document care să prezinte activitatea folclorică a dânsei împreună cu copiii comunei pe care îi iubește foarte mult și chiar ar fi de bun augur acest lucru pentru comunitate și pentru folclorul autentic, păstrarea tradițiilor și a frumoaselor obiceiuri din Aluniș și Frumușeni. Sunt convins că acești copii îi înseninează sufletul întotdeauna, aducându-i multe satisfacții sufletești după fiecare eveniment cultural.

După terminarea programului artistic toți cei prezenți au încins Hora Unirii acolo în parcul de la Frumușeni, împreună cu primarul și viceprimarul comunei, pentru că dincolo de toate acestea, oamenii acestei comunități sunt uniți, mulți dintre ei fiind urmașii celor care au înfăptuit Unirea de la Alba Iulia, poate urmașii moților care au plecat la Alba-Iulia pe jos sau în căruțe.

Evenimentul a continuat cu muzică populară și patriotică pentru că frumosul, autenticul și veșnicia s-au născut la sate, iar sărbătorile la sate au întotdeauna ceva frumos și aparte care ne întorc în timp, intrând în cămăruța sufletului de copil crescut la țară, care însă niciodată nu își va uita primii ani din viață petrecuți pe ulițele satului natal.

 

Articole asemanatoare