Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ziua Europei și Ziua Regalității au fost sărbătorite la Castelul din Săvârșin (FOTO şi VIDEO)

Despre frumusețea comunei Săvârșin și a Castelului Regal sunt multe de spus, pentru că merită vorbit despre frumusețile pe care Dumnezeu le-a așezat pe acest tărâm binecuvântat. Desigur că istoricul Castelului Regal este unul lung cu perioade înfloritoare sau triste (în comunism), însă după ce Familia Regală a revenit în țară, s-a ocupat de renașterea acestei perle de pe Valea Mureșului, iar lucrurile s-au schimbat în bine acolo, în parcul castelului.

 Ziua Europei și Ziua Regalității au fost sărbătorite la Castelul din Săvârșin (FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

Dacă ar fi să vorbim de administrația comunei Săvârșin și de însăși Ioan Vodicean primarul comunei, putem spune că este omul potrivit la locul potrivit, și acest lucru se vede prin investițiile realizate dar nu numai, ci și prin faptul că Săvârșinul a devenit un important centru cultural pe Valea Mureșului datorită acestui om deosebit.

Aici au loc tot felul de evenimene culturale în ultimii ani care fac din Săvârșin un bastion al culturii arădene, astfel că iarna, în pragul Sfintelor Sărbători, „Alaiul dubelor” este evenimentul care face să răsune dubele până departe. Apoi când cad primele frunze toamna, în jurul datei de 9 septembrie, aici se desfășoară „Festivalul Dorel Sibii” dedicat poeților și scriitorilor. Iată că a venit momentul oportun pentru a se deschide și porțile Castelului Regal Săvârșin, care zilele trecute, mai precis pe 9 și 10 Mai, a fost gazda unui eveniment cultural de excepție, fiind o bucurie pentru toți cei prezenți, dar mai ales pentru Familia Regală.

Grădiniţe şi şcoli cât o ţară

Cu siguranță s-ar fi bucurat mult și Majestatea Sa Regele Mihai pentru faptul că Săvârșinul și implicit Castelul Regal a fost pentru prima dată gazda unui eveniment European, respectiv „ZIUA EUROPEI”. Acest eveniment a fost organizat de Casa Regală împreună cu Primăria Săvârșin, astfel că duminică 9 Mai curtea castelului a fost plină de viață, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, găzduind această sărbătoare. Alături de Majestatea Sa a fost și Alteța Sa Regală Principesa Sofia, iar în curtea Castelului au fost organizate standuri pentru ateliere de creație ale copiilor de la Liceul Tehnologic „Regele Mihai I” din Săvârșin, Școala Gimnazială nr. 21 „Aurel Vlaicu” din Arad, Școala Gimnazială „Gheorghe Popovici“ din Apateu, Școala Gimnazială „Gabriel Brola” din Buteni, Liceul Teoretic „Mihai Veliciu” din Chișineu-Criș, Grădinița „Elefănțelul Alfa” din Arad, Școala de dans „Dum Dance Team” , Ansamblul Búzavirág din Pecica, Clubul Copiilor din Cetate „Cetatea Voluntarilor“ din Arad. Atât Majestatea Sa Margareta, cât și ASR Principesa Sofia au fost alături de tinerii musafiri, însoțiți de părinți și profesori, vizitând fiecare stand, respectiv toate atelierele de creație ale copiilor, stând de vorbă atât cu profesorii, cât și ce copiii. Fiecare școală sau grădiniță a reprezentat o țară europeană cu specificul ei, fiind o încântare pentru toți cei prezenți. De asemenea pe lângă atelierele creative a fost expuse bucate tradiționale românești și aici nu putem decât să felicităm Grădinița „Elefănțelul” Alfa, care a avut un stand de excepție din toate punctele de vedere. Apoi, Custodele Coroanei, MS Margareta, împreună cu ASR Principesa Sofia au luat parte la programul artistic oferit de copiii care au evoluat pe scena amenajată în Satul Regal.

La finalul programului Casa Regală a oferit fiecărei școli și grădinițe câte o distincție în semn de apreciere, iar sponsorul principal a oferit fiecărui copil participant la program o plasă cu cadouri.

În cea de a doua parte a programului a avut loc lansarea unui volum de carte sub titlu „Povestea Castelului Săvârșin”, avându-l ca autor pe însăși Principele Radu al României, cel care sa ocupat şi de amenajările de la Castelul Regal Săvârșin, iar în partea a III-a, programul zilei de 9 Mai a continuat cu un concert de muzică jaaz.

10 Mai, Ziua Regalităţii

În ceea ce priveşte programul zilei de 10 Mai, acesta a fost dedicat Regalității, fiind marcată de un alt program cultural la care Casa Regală a luat parte. De remarcat este faptul că începând de ieri s-a deschis publicului și muzeul automobilistic Regal de la Săvârșin unde sunt expuse cele patru jeep-uri Americane din anii 40, respectiv un Bantam, Un Ford și două vehicule Willis cu două remorci care au aparținut regelui Mihai, cât și alte autoturisme deținute de Casa Regală. Muzeul va fi deschis conform unui program stabilit în zilele săptămânii, iar sâmbăta și duminica programul este de la ora 9 la ora 18. A fost un moment mult așteptat de automobiliști, în special a celor îndrăgostiți de vehiculele militare. Toate aceste evenimente culturale desfășurate la Săvârșin își aduc un aport deosebit la promovarea acestui colț de rai, în care soarele își scaldă razele arzătoare în apele Mureșului ce curge lin la vale, ducând parcă cu ele spre alte lumi povestea frumosului Castel Regal de la Săvârșin.

Articole asemanatoare