Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zelenski, mesaj pentru România după acceptarea Ucrainei ca țară candidată la UE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, joi noaptea, un mesaj, în urma deciziei Consiliului European referitoare la aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, mulțumind fiecărei țări din UE.

Zelenski, mesaj pentru România după acceptarea Ucrainei ca țară candidată la UE
Comentează 1

”Mulţumesc, domnule preşedinte Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale”, a spus Zelenski în mesajul adresat României.

”Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut în acest moment”, a spus preşedintele Ucrainei către participanţii la Summit-ul UE, după ce au acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare.

”Aşa mi-am început discursul la Consiliul European din 24 martie, acum trei luni, când v-am îndemnat să ne susţineţi. Şi aceasta este o cale destul de mare pe care am parcurs-o în aceste trei luni! Noi toţi împreună: Ucraina, statele dumneavoastră şi Uniunea Europeană în ansamblu. Această cale nu este politică. Cred că acesta este ceea ce va fi întotdeauna punctul de plecare al noii istorii a Europei. Europa fără diviziune. Europa fără zone gri. Europa care este cu adevărat unită şi care ştie să se apere, valorile, viitorul ei. Astăzi aţi adoptat una dintre cele mai importante decizii pentru Ucraina în toţi cei 30 de ani de independenţă ai statului nostru”, a mai spus preşedintele ucrainean, citat de ziare.com.

El a precizat că ”această decizie nu este doar pentru Ucraina”.

”Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut chiar acum, în timpul nostru şi în condiţii atât de dificile, când războiul rusesc ne testează capacitatea de a păstra libertatea şi unitatea. În a cincea zi a războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, am solicitat aderarea la Uniunea Europeană. Am oferit răspunsuri extrem de rapide şi de înaltă calitate la chestionarul primit de la Comisia Europeană. Şi iată rezultatul dorit astăzi. Astăzi, aş dori să reafirm că Ucraina este capabilă să devină un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a declarat Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a amintit că acum trei luni, s-a adresat fiecărei ţări a Uniunii Europene şi a indicat în ce stadiu se află, în relaţiile cu ţara sa.

Reamintim că Uniunea Europeană, reunită în summit la Bruxelles, a acordat, joi, statutul de state candidate la aderarea la UE Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, a anunțat preşedintele Consiliului European Charles Michel, o decizie care marchează începutul unui proces îndelungat şi complex în vederea unei aderări.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite