Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Vrei să fii...meloman?

Vrei să fii...meloman?
Comentează 0

Organizat de Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” Arad în parteneriat cu Radio România Muzical, Școala Gimnazială nr.27 București și Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București, concursul se adresează elevilor de toate vârstele care iubesc muzica, frumosul și cultura, dar care nu studiază la liceele de artă. Coordonatorii concursului – profesorii Georgiana MARIA și Victor MARIA – lansează elevilor provocarea de a afla cât mai multe despre muzica clasică, de a o înțelege mai bine, pentru a deveni adulți cu o cultură artistică de valoare într-o societate dominată, din păcate, de subcultură și kitch.

Tema acestei ediții este „În pași de dans”. Concursul este structurat pe 5 secțiuni: Ascultăm împreună! (echipe), Sunt cel mai pasionat! și Tineri melomani (individual), Imagini și muzică, Muzică și computer și Calliope și Euterpe (creații literare în limba română și engleză). Pentru prima dată această a șasea ediție se va desfășura exclusiv on-line, în perioada 10-12 decembrie 2021, adaptându-se contextului pandemic. Îndrumați de profesori, elevii s-au pregătit teoretic și practic, au ales și interpretat momente artistice, au filmat, au desenat, au creat texte literare și materiale digitale.

Sunt înscriși 225 de elevi de la 19 școli din județele Arad, Bihor, Bacău, Cluj, Ilfov și Municipiul București. Concursul a fost adaptat desfășurării on-line, organizatorii propunând pentru prima dată probe ce se vor desfășura în timp real, sub supraveghere audio-video. Ei vor trebui să rezolve sarcini teoretice și de audiție, acestea din urmă fiind puse la dispoziție de Radio România Muzical, partener în acest proiect, prin programul național „Ascultă 5 minute de muzică clasică”. În deschiderea concursului va fi organizat un workshop care invită profesori ce predau diferite discipline să discute despre provocările ce apar în adaptarea predării, învățării și evaluării în sistem on-line.

Juriul concursului este format din doamna inspector prof. Andrada MARCU din partea Inspectoratului Școlar Județean Arad, prof. metodist ISMB Valentina GAVRILĂ, prof. Maria Nicoleta BROLA și Anda TĂMAȘ de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, prof. Diana ȘIMONCA și Camelia CIRCA-CHIRILĂ de la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad, prof. Mihaela NISTOR, Sorin DRĂGAN și Victor MARIA de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București, prof. Irina BITĂNESCU, Eliza NEGHINĂ, Monica IORGA și Alexandra ȘTEFAN de la Școala Gimnazială nr.27 București și Andrei MARIA, masterand Mathematics and Computer Science la Universitatea Oxford, Marea Britanie.
Alături de premiile și mențiunile acordate de juriu, la fiecare secțiune se va acorda și un premiu al publicului. Creațiile participanților se găsesc și pot fi votate pe pagina de facebook a concursului.

Ne bucurăm să vedem că „Vrei să fii...meloman?” trezește interesul elevilor și cadrelor didactice. Ne dorim ca toți cei implicați să aibă parte de o experiență deosebită și să își dorească să afle și mai multe lucruri despre această minunată artă, devenind în acest fel adulți cu o cultură valoroasă, pe care, la rândul lor, să o împărtășească celor din jur. Avem nevoie de muzică, avem nevoie de cultură și mai ales avem nevoi de copii pentru a duce mai departe valorile culturale universale.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite