Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Violența în școli la cote alarmante. Ce se poate face?

Violența în școli la cote alarmante. Ce se poate face?
Comentează 0

Conform datelor UNICEF, România este pe locul I în Europa la numărul de elevi cu vârstă între 11 și 15 ani care agresează alți colegi. Statisticile arată că până la 45% dintre elevii din țară au fost la un moment dat victime ale agresiunilor colegilor, fie ele verbale, fizice sau de altă natură.
 
Conform unei cercetări la nivelul municipiului realizată de Organizația Tinerilor cu Inițiativă, un O.N.G. local care luptă împotriva fenomenului, deși ne plasăm sub media națională, problema este destul de răspândită și în Arad.
 
"Chiar dacă nu e finalizat, studiu nostru ne indică unele tipare clare: în funcție de școală, procentul elevilor agresați variază între 25 și 35 la sută iar motivul principal este că victimele sunt 'diferite' față de colegii lor. Să fii mai înalt sau mai scund, sub- sau supraponderal, să porți ochelari, să nu te implici în aceleași activități în care se implică colegii tăi, toate aceste lucruri banale te transformă într-o țintă. Ca să nu mai vorbim de cei ce au o dizabilitate, au o altă orientare sexuală, sau sunt de altă etnie sau religie. Ei devin aproape automat victime ale fenomenului", a declarat Ienci Stelian, președinte al organizației.
 
Pentru a combate această problemă, asociația desfășoară mai multe proiecte de educație pentru diversitate. De exemplu, voluntari din cadrul proiectelor "Actors of change" și "#allDifferent" organizează periodic workshop-uri și alte activități cu elevii prin care încearcă să îi determine să vadă diversitatea colectivului ca pe un lucru normal, nu ca pe un element ce trebuie îndepărtat și izolat.
 
"Copii trebuie să invețe ca nu toți trebuie să ne încadrăm în anumite tipare și că e Ok să fii diferit. Avem programe specializate pentru aceasta și rezultate foarte bune acolo unde reușim să le implementăm. Rata excluziunii scade și cu 80% în clasele cu care lucrăm.  Provocarea principală este însă de ordin logistic: ne este foarte greu să integrăm aceste cursuri în mediul școlar, pentru că în afară de săptămâna alocată programului ‘Școala Altfel’ aproape că nu există un alt cadru pentru ca noi să desfășurăm aceste ateliere de lucru", a declarat Adrian Hristescu, responsabil programe educaționale în cadrul asociației.
 
Cu toate aceste provocări, mai multe școli din Arad au reușit implicarea în activitățile organizației, Colegiile Naționale “Preparandia-Dimitrie Țichindeal” și “Vasile Goldiș” sau Colegiul Tehnologic De Industrie Alimentară Arad fiind deja parteneri ai proiectelor. De altfel, împreună cu elevii Colegiului Național “Elena Ghiba Birta”, instituție care la rândul ei găzduiește astfel de activități, voluntarii celor două proiecte au și marcat Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli printr-un flash-mob dedicat.

Momentan, cele două proiecte sunt implementate cu sprijin din partea Comisiei Europene prin programul Erasmus+, organizația urmărind  și atragerea unor alte finanțări pentru continuarea workshop-urilor de educație pentru diversitate.

Rezultatele finale ale studiului efectuat de asociație în Arad vor fi vor fi publicate pe pagina de Facebook a O.T.I. Arad, acolo unde se regăsesc deja materiale referitoare la activitățile deja desfășurate. Pagina poate fi accesată la adresa:

https://www.facebook.com/OrganizatiaTinerilorcuInitiativa/


 

Galerie foto (1)


Scrie un comentariu

trimite