Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Vinga - un parc nou și multe alte realizări frumoase

Vinga - un parc nou și multe alte realizări frumoase
Comentează 0

Comuna Vinga este atestată documentar pe la anul 1231. După ce a fost jefuită și distrusă de turci, Vinga a fost repopulată pe la 1741 (după unele surse chiar în 1737), cu circa 125 de familii de bulgari din Ciprovți, veniți din vestul Bulgariei, care au traversat Dunărea și s-au stabilit în diferite părți din Câmpia Banatului.

La 1 august 1744, Vinga a primit statutul de oraș, având un magistrat și diverse privilegii din partea Împărătesei Maria Tereza.Mai tîrziu  după cel de-al doilea Război Mondial, s-a produs un adevărat exod al bulgarilor spre orașe, deoarece familiile bulgare dețineau proprietăți importante de pământ și ca atare au fost expropriate de regimul comunist.

Odată cu reorganizarea teritorial-administrativă comunistă, localitatea și-a pierdut statutul de oraș , dar 1 august a rămas ziua oficială a localității Vinga.Vorbind de istoricul localității nu putem să nu amintim și de frumoasa biserică romano-catolică cu două turle, emblematică pentru localitatea Vinga, fiind un excelent monument de arhitectură datat din anul 1892, biserica fiind construită în stilul neo-gotic și este opera arhitectului E. Reiter , un adevărat punct de atracție turistic și religios.

Ori de câte ori ajung la Vinga îmi vine în gând acel proverb românesc care spune că „Omul sfințește locul”, lucru foarte valabil când vorbim de primarul Negrei Ioan Sorin. Dacă în urmă cu câțiva ani, Vinga avea acel iz de comună agricolă așezată în „pusta Banatului” totul fiind așa cum a rămas din vremea comunistă, astăzi Vinga arată frumos și nu o spun  să laud pe cineva, ci pentru că asta se poate vedea la Vinga, o modernizare continuă.

Lucrurile se schimbă de la o zi la alta, apar investiții noi. Nu se pot trece cu vederea meritele acestui om, a domnului primar Negrei Ioan și a Consiliului Local actual pentru că în doar  cinci ani, Vinga s-a schimbat foarte mult, se vede mâna de om gospodar, hărnicia, dorința de a face ceva bun pentru semenii lui.Cutreer mereu  județul de la un capăt la altul, uneori acolo unde nu se așteaptă nimeni și pot spune că Vinga are unul dintre cei mai buni primari din județul Arad, cu cele mai multe investiții încă din primul mandat.

Dacă în urmă cu un an de zile discutam despre proiectul unui parc în Vinga și vedeam doar o schiță pe hîrtie, iată că acum acel câmp liber este transformat într-un frumos parc, care a fost inaugurat în jurul datei de 1 august, de zilele localității Vinga. Am  discutat cu domnul primar despre noi proiecte pentru Vinga și mi-a făcut o prezentare detaliată a activității sale:

„Acest parc l-am gândit de la început a fi multifuncțional pentru toate categoriile de vârstă, ca toți cetățenii să aibă plăcerea de a petrece timpul liber aici. Parcul are spații de joacă pentru cei mici, un teren sintetic cu nocturnă, o zonă de agrement și alei pentru plimbări.

Pentru că punem accent pe cultură, având multe evenimente am construit și o scenă unde vara și nu numai, au loc diferite evenimente și activități culturale. Menționăm că și de Crăciun, copiii au colindat pe scenă, iar drept răsplată a venit  Moș Crăciun la ei cu cadouri. A fost un eveniment foarte frumos și bineînțeles emoționant pentru copilași și părinți.

Sperăm ca de la an la an să organizăm evenimente tot mai frumoase pentru copii și locuitorii comunei Vinga. Parcul mai are și o fântână arteziană iluminată noaptea în culori (care iarna se protejează cu o prelată), alei pavate așa cum am spus și un platou pavat în fața scenei.

Fiindcă am vorbit de investiții, pot spune că anul acesta încheiem un contract finanțat de Ministerul Dezvoltării cu 12,5 kilometri  asfaltări de străzi  atât în Vinga, cât și în cele două sate, Mănăștur și Mailat. Vom depune alte două proiecte tot la Ministerul Dezvoltării, unul pe asfaltări de străzi și unul pe extindere canalizare, aici menționând că avem o rețea de aproximativ trei kilometri la care vom mai adăuga prin proiectul pe care îl vom depune. Dacă totul decurge normal, în câțiva ani comuna Vinga va avea toate străzile asfaltate.

La Mănăștur pe lângă cele două străzi asfaltate și alei pavate, am început în anul 2016 construirea unei capele la care se va face recepția de Paști. Menționez că la Vinga capela s-a finalizat în anul 2015 și din acest an vom avea capelă și la Mănăștur. Nu am uitat nici de locuitorii din Mailat, unde am construit trotuare pavate pe circa un kilometru lungime și de asemenea am asfaltat patru străzi pe o lungime de aproximativ doi kilometri.Vom continua și în acest an prin proiectele depuse, cu asfaltarea străzilor în toată comuna.

Pentru liceul din Vinga am semnat două contracte de finanțare tot cu Ministerul Dezvoltării, pentru consolidare, modernizare și dotare cu cele necesare, iar pe lângă aceste contracte mai avem încă unul, semnat cu Ministerul Dezvoltării.

Valoarea celor trei proiecte este de aproximativ un milion de euro. Consiliul local și Primăria Vinga au încercat an de an să asigure condiții cât mai bune pentru elevi, începând cu grădinița, până la liceu. Anul trecut s-a făcut o renovare la clasa de economie și la sala de sport care acum sunt finalizate. Sperăm ca la finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare, școlile vor arăta altfel, iar condițiile de învățământ vor fi mult mai bune.

Dacă vorbim de cultură, vreau să vă spun că din cele trei cămine culturale a celor trei sate, două au fost modernizate în totalitate, respectiv la Vinga și Mănăștur. Menționez că în cele două cămine se fac tot felul de activități culturale la care participă locuitorii comunei. Totodată sprijinim și cele două ansambluri de dansuri „Liliacul și Bălgărce” din Vinga, care obțin mereu premii la concursuri în țară și străinătate  dar în același timp sprijinim și ansamblul de dansuri din Mailat.

Referitor la asociațiile care s-au înființat fiind susținute și de primărie pot spune că funcționează, mai ales partea de cantină socială, unde avem în jur de o sută de porții de mâncare preparate zilnic, ceea ce aduce un mic profit asociației, profit care se reinvestește.

Ne adresăm tuturor locuitorilor comunei Vinga care doresc să servească masa la noi, că avem meniuri foarte bune ,personal calificat și foarte bine pregătit profesional iar d-na Anica Pop este un bucătar desăvîrșit. Avem posibilitatea de a aduce mâncarea la domiciliu, chiar și la societățile de pe raza comunei unde sunt angajați tot locuitori din comuna noastră.

Ca investiție nouă la Vinga, s-a deschis un supermarket chiar în centrul localității, pe o suprafață de aproximativ 400 metri pătrați, care deservește toți locuitorii comunei și satele învecinate (mai ales în ziua de piață).

Vreau să asigur locuitorii comunei noastre că împreună cu Consiliul Local Vinga și angajații primăriei  care până la urmă au înțeles mesajul meu, vom face tot ce e posibil să facem din comuna Vinga una dintre cele mai frumoase comune, să arate cât mai bine, iar locuitorii ei să fie cât mai mulțumiți de condițiile de viață. De reușit putem reuși doar împreună, cu răbdare și înțelegere.” a încheiat primarul  Ioan Negrei.

Am vizitat și  liceul din Vinga unde am discutat cu noul director al instituției, doamna Nicoleta Ivan, un om care mi-a lăsat cele mai frumoase impresii, un dascăl care pune mult suflet în această nobilă profesie de a învăța și a pregăti acei minunați copii  pentru ziua de mâine, pentru viață la urma urmei. Profesor de matematică, doamna director știe să se facă înțeleasă și iubită de copii, pentru că dincolo de cifre știe să pătrundă frumos în sufletul copiilor.

Mi-a povestit despre modul de a preda lecțiile elevilor și despre copiii olimpici pe care îi pregătește cu dragoste și dăruire iar  rezultatele  nu au întârziat să apară.

Pe coridorul școlii se pot vedea cupele și diplomele obținute de copiii din Vinga la diferite olimpiade , faza pe județ dar și națională. Am asistat împreună cu dânsa pentru puțin timp și la ora de biologie a clasei a VIII-a, pentru că am ținut să cunosc un alt dascăl cu dăruire și dragoste pentru copii.

Domnul profesor Brebu Aurel, profesor de biologie de 46 de ani , o viață de om putem spune,  mi-a adus aminte de dascălii mei, tot într-o școală de la țară și de cabinetul de biologie unde am învățat. Pot spune că mi-am văzut copilăria prin fața ochilor timp de câteva clipe. A fost o reîntoarcere în timp, în anii copilăriei, ascultându-l pe domnul profesor cu câtă dragoste povestea despre activitățile pe care le desfășoară cu elevii atât în laborator, cât și în natură.

Peste tot în laborator erau materiale didactice pentru a face elevii să înțeleagă cât mai bine și ușor materia predată. Am privit pe rând fiecare exponat ,  cu gândul la anii din școala primară, ascultându-l în același timp pe domnul profesor cum explică copiilor, de parcă și eu eram școlar și eu.

Astăzi, după ani și ani de zile încă îmi aduc aminte cu drag de dascălii mei pe care nu îi voi putea uita niciodată pentru că au fost oamenii care mi-au dat o direcție în viață și le mulțumesc pentru acest lucru.Cînd sîntem copii nu ne dăm seama de importanța acestor dascăli minunați , dar cu trecerea anilor realizăm că dînșii au fost cei care ne-au dat o direcție și un țel în viață.

Am ieșit din școală mulțumindu-i doamnei director și domnului profesor pentru amabilitate, purtând însă în suflet nostalgia anilor din școala primară, poate cei mai frumoși ani din viață.

Galerie foto (165)