Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Vînătoare peste Criș de Tălagiu

Deși a fost frig ieri 17 ianuarie vînătorii de la AVPS – Grizzly nu au stat acasă la gura sobei, ci s-au întîlnit din nou la Tălagiu peste rîul Criș , unde s-a organizat o nouă vănătoare la mistreț.

Vînătoare peste Criș de Tălagiu
Comentează 11

Au participat 23 de vînători și zece gonaci cu cîini de vînătoare. După ce sa ținut instructajul de către Directorul A.V.P.S. – Grizzly, (obligatoriu înainte de începerea oricărei vînători), s-a urcat spre ștanduri pe Părăul Ursoii,, și la ,,Șaua lu Blidaru,, iar goana s-a început din Hoanga de la Valea Mare iar ștandurile fiind organizate de paznicul de vînătoare Nicușor Floriciu un om foarte energic și un bun gospodar al vînatului de pe fond, și Eugen Caba un vînător al locului de altfel silvicultor de meserie și bun vînător.

Au fost și invitați ,  printre care și cunoscutul vînător Rus Nicolae (Pană) de la Buteni cel care naturalizează vînat , cunoscut și căutat nu numai de vînătorii din județul Arad ci și din țară ,pentru calitatea lucrărilor de naturalizare a vînatului cu păr și pene. Anul trecut a fost prezent la Bata (festivalul vînătorii - vezi www.ARQ.ro) cu un lup naturalizat adus de vînători tocmai de la Bistra din jud. Alba.

S-au împușcați șase mistreți, doi fiind împușcași chiar de Ionică Marțiș directorul Asociației , un vînător foarte priceput de alfel care își trage rădăcinile de pe aceste frumoase plaiuri , crescînd de mic cu dragoste de vînat și codru, moștenire de la bunicul și tatăl său, fiind un adevărat vînător.

Partea cu împușcatul a fost frumoasă ca întotdeauna însă trecerea rîului Criș a fost mai cu năbădăi, însă pînă la urmă mistreții au fost trecuți pe puntea suspendată în cabluri ce leagă cele două maluri ale Crișului în amonte de Tălagiu, lucru ce nu a fost tocmai ușor ținînd cont de faptul că o astfel de punte se leagănă la fiecare pas , însă mistreții au ,,trecut puntea “.

A început să ningă ca în povești, ceea ce a dat o notă de frumusețe acestei vînători reușite  și locului deopotrivă , pentru că la Tălagiu este foarte frumos iarna cînd totul e alb , fiind o splendoare să faci vînători aici, dar și vara cînd totul e verde, iar tinerii merg la rîu pentru a se bălăci și a se răcori,în apa Crișului ,  în liniștea aceea de la țară unde nu există stresul de la oraș, grabă sau nervi, doar flueratul trenului tăind din cînd în cînd liniștea acestui sat așezat pe malul Crișului între păduri de foioase și dealuri,  atunci cînd merge sau vine de la Brad, aducîndu-ne aminte că satul nu este izolat pe cum s-ar crede.

Am plecat seara spre case după ce am și socializat cu ortacii pentru că așa se leagă prietenii , dar nu înainte de a gusta din mîncarea de vînat preparată cu măestrie și pasiune de un ortac vînător d-l Sandu Șerb, căruia trebuie să îi mulțumim pentru faptul că mîncarea a fost deosebit de gustoasă și pentru că a fost alături de noi toți. L-am întrebat dacă îi place să gătească, și mi-a spus cu zîmbetul pe buze că îi place întotdeauna să facă mîncare vînătorească , pentru prieteni și colegii de vînătoare. Iată că vînătoarea ține oamenii aproape unul de altul, leagă prietenii, dar mai ales amintiri frumoase care peste ani și ani ne vor face zilele mai senine, amintindu-ne cu drag, de prieteni și ortacii de vînătoare, de vînatul dobîndit cu trudă și de cărarea Măriei sale Codru.

Galerie foto (72)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite