Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Veşti proaste pentru şoferi! Amenda pentru cei care nu încheie poliţa RCA s-ar putea DUBLA

Noua lege RCA vizează majorarea amenzilor de la 4.000 de lei la 8.000 de lei pentru persoanele care nu își încheie poliţa de asigurare. Totodată, polița RCA, odată ce va fi plătită în rate, va deveni titlu executoriu, permițându-i asigurătorului apelul direct la executor și ordonarea popririi conturilor debitorului și perceperea unor penalităţi de întârziere.

Veşti proaste pentru şoferi! Amenda pentru cei care nu încheie poliţa RCA s-ar putea DUBLA
Comentează 0

Ultimele amendamente la proiectul legii RCA sunt gata și vor ajunge pe masa aleșilor, în Parlament.

 

Acestea vizează majorarea amenzilor de la 4.000 de lei la 8.000 de lei pentru persoanele care nu își încheie polița RCA. Totodată, polița RCA se va putea face pe o lună sau pe 12 luni. Mai mult, odată cu înființarea Birou Național al Asigurătorilor de Autovehicule, asigurătorii vor putea urmări mai ușor cine are și cine nu poliță RCA prin diverse contracte încrucișate.

În plus, polița RCA, odată ce va fi plătită în rate, va deveni titlu executoriu, permițându-i asigurătorului apelul direct la executor și ordonarea popririi conturilor debitorului și perceperea unor penalităţi de întârziere.

Noua lege mai are și alte prevederi cum ar fi:

1. Plata despăgubirilor de către asigurator, pe durata desfășurării contractului, chiar dacă asiguratul nu și-a achitat ratele.

RCA-ul va putea fi achitat și în rate. În aceste condiții, noul punct spune că asiguratorul va plăti despgubirile în caz de accident, chiar dacă asiguratul nu a achitat ratele. Totuși, pentru recuperarea sumelor, asiguratorul poate confisca mașina asiguratului.

2. Plata daunelor de către firma de asigurare, chiar dacă polița RCA, deși valabilă, a fost suspendată.

În acest caz, firma poate să ceară de la asigurat atât plata ratelor, cât și plata daunelor produse, la care se adaugă penalități. În plus, asiguratorul va crește suma percepută de la șoferul respectiv în baza sistemului bonus-malus.

În cazul producerii unui accident de către un şofer care nu are poliţă RCA valabilă, daunele sunt plătite de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS).

3. Implicarea service-urilor în constatarea daunelor și propunerea de soluții tehnice.

Pe baza documentației oferită de constructorul auto, service-ul, dar și asiguratorul va alege o soluție corectă. În cazul în care acest lucru nu este prevăzut în manualul de reparații, se va angaja un expert independent care va fi plătit de partea care nu a venit cu soluția corectă.

Sursa: romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite