Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Veşti bune privind indemnizaţia pentru creşterea copilului. Ministrul Muncii anunţă schimbări majore pentru părinţi

Ministrul Muncii, Claudia Ana Costea, a anunţat marţi că se lucrează la elaborarea unui proiect normativ privind mamele care îşi cresc copiii, pe structura unui proiect legislativ care se află deja în Parlamentul României.

Veşti bune privind indemnizaţia pentru creşterea copilului. Ministrul Muncii anunţă schimbări majore pentru părinţi
Comentează 1

Ministrul Muncii, Claudia Ana Costea, a declarat că în acest moment la Minister există o iniţiativă parlamentară care are în vedere modificarea ordonanţei 111/2010 care prevede posibilitatea mamei sau tatălui de a sta în concediu de creştre a copilului până la 2 ani beneficiind de o indemnizaţie calculată în cuantum de 85% din veniturile medii brute din ultimele 12 luni.

Părinţii care se întorc la muncă după primul an primesc o indemnizaţie de cel mult 3.400 de lei, dar nu mai mică de 600 de lei, iar dacă aleg să revină în câmpul muncii mai devreme de un an beneficiază de un stimulent de inserţie de 500 de lei. În cazul celor care decid să stea în concediu până împlineşte copilul 2 ani, plafonul este de 1.200 de lei, dar nu mai puţin de 600 de lei. 

"Iniţiativa parlamentară asupra căreia evident Ministerul Muncii va fi solicitat să exprime un punct de vedere, printre altele, se referă la înlăturarea acestor plafoane. Este posibil să se decidă ca acest concediu de creştere să fie de doi ani. Ministerul Muncii lucrează acum la analiza acestei iniţiative. Va trebui să facem, de asemenea, un calcul financiar ca să vedem ce înseamnă înlăturarea acestor plafoane. Iniţiativa parlamentară a venit cu toate celelalte iniţiative parlamentare depuse de anii trecuţi, la sfârşitul anului trecut şi atunci, încercăm până când Parlamentul îşi va relua activitatea să pregătim un punct de vedere cu privire la această iniţiativă legislativă. Dacă discutăm depspre natalitate ne putem gândi la construirea de grădiniţe sau creşe care să permită mamelor sau taţilor, care au carieră profesională, să poată să performeze şi să-ş îmbine într-un mod eficient viaţa personală cu cea profesională", a declarat ministrul Muncii.

Sursa romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite