Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a deschis manifestările dedicate centenarului Marii Uniri prin omagierea zilei de naştere a marelui patriot român Vasile Goldiş (1862-1934) - 154 de ani de la naștere

Ziua de naștere a marelui patriot român Vasile Goldiș - 25 noiembrie 1862, părintele spiritual al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a fost omagiată prin depuneri de jerbe de flori la monumentele corifeilor Marii Uniri - Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu aflate în Campusul Universitar și la Colegiul Național „VASILE GOLDIȘ” din Arad, unde se află un bust închinat lui Vasile Goldiș, care la 1 decembrie 1918 anunța întregii lumi: Marea Unire a tuturor românilor, precum și prin vizitarea Muzeului Muzeul Memorial Universitar “VASILE GOLDIȘ” de numeroși  elevi și studenți.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a deschis manifestările dedicate centenarului Marii Uniri prin omagierea zilei de naştere a marelui patriot român Vasile Goldiş (1862-1934) - 154 de ani de la naștere
Comentează 0

O delegație a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, formată din cadre didactice ale Facultății de Științe Socio-umane, dintre care îi amintim pe Marius-Ioan Grec, Stelean-Ioan Boia, Sorin Bulboacă, Sabin Coroian, precum și studenți, au vizitat, în dimineața zilei de 25 noiembrie 2016, Colegiul Național „VASILE GOLDIȘ” din Arad. Marele patriot român Vasile Goldiș a fost omagiat printr-un emoționant moment coral - susținut de corul colegiului, dar și prin interesante discursuri ținute de dl. profesor Marius Gondor, directorul colegiului, prof. univ. dr. Marius-Ioan Grec, directorul Muzeului Memorial Universitar „VASILE GOLDIȘ” și istoricul – Stelean-Ioan Boia. A fost evocată personalitatea lui Vasile Goldiș, dar și a colaboratorilor apropiați ai acestuia: Ștefan Cicio-Pop, Ioan Suciu sau Sever Bocu.

Directorul Muzeului Memorial „VASILE GOLDIȘ”, profesorul Marius Grec, a subliniat: „Ne aflăm la puțină distanță de ziua de 1 Decembrie, ziua națională a tuturor românilor; este un important prilej să ne aducem aminte de Generația Marii Uniri, de arădenii care au pregătit, aici la Arad, cel mai important act al României contemporane: crearea statului național unitar român. Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu au fost cei care au organizat, în detaliu, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și au redactat cele mai importante documente ale Marii Uniri. Se cuvine să pregătim cu atenție Marea Sărbătoare a Unirii din 2018, când Aradul va trebui să deschidă centenarul unirii în fața Monumentului Marii Uniri. Autoritățile locale sunt datoare față de înaintași, dar și față de contemporani, să treacă peste toate obstacolele și să comemoreze cu pioșenie acest act al unirii, gândit de arădeni pentru întreaga românitate. Trebuie să fim conștienți că la finalul Primului război mondial, destrămarea Imperiilor a condus la apariția statelor naționale, iar România întregită a fost rezultatul dezideratului de veacuri al tuturor românilor și a foarte multe comunități etnice trăitoare pe aceste meleaguri. Aradul, Alba Iulia și Bucureștiul sunt cele trei capitale ale Marii Uniri și trebuie respectate, din punct de vedere istoric, la fel de mult.”

La orele amiezii, la Muzeul Memorial Universitar “VASILE GOLDIȘ”, a fost omagiat Vasile Goldiș - de ziua lui – la el acasă, muzeul fiind găzduit de Palatul Românul, acolo unde a fost locuința lui Vasile Goldiș, redacția ziarului Românul – ziar pe care l-a condus Goldiș, dar și tipografia Concordia – unde s-a tipărit ziarul, dar și multe dintre documentele care au pregătit 1 decembrie 1918. Au participat cadre didactice, studenți, dar și numeroși elevi de la licee arădene. Un grup de elevi de la Colegiul Național “SABIN DRĂGOI” a prezentat un emoționant moment de evocare a atmosferei epocii, pornind de la texte semnate de Vasile Goldiș, dar inserând și vechi și frumoase cântece de epocă.

Duminică, într-o atmosferă de înaltă pioșenie față de înaintașii noștri, care au realizat Marea Unire a tuturor românilor, conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș”, decani și studenți, au participat la o slujbă de pomenire, care a avut loc la Catedrala Ortodoxă Veche.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat: „I-am omagiat pe cei care au desfăşurat actul fundamental al istorie naționale. Este foarte importantă această sărbătoare la Arad, fiindcă de aici a pornit dezvoltarea poporului nostru. Vasile Goldiș a fost cel care a conceput toată ideologia Marii Uniri și aici s-a plămădit toată istoria poporului nostru. Ștefan Cicio-Pop a fost unul dintre cei care a susținut acest act istoric, iar Ioan Suciu a fost organizatorul principal al reuniunii de la Alba Iulia. Vom menține, în cadrul Universității noastre, această tradiție, care trebuie păstrată indiferent de aprecierile actuale. Să percepem acest eveniment istoric ca actul care a dus la România de astăzi, componentă a Uniuni Europene, fapt intuit de Vasile Goldiș atunci când a spus „flutură drapelul statelor unite ale Europei”. Vasile Goldiș fost un mare vizionar”.

Manifestările organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad vor continua în perioada următoare, prin participarea la o serie de manifestări științifice organizate, în străinătate, de Ambasada României de la Budapesta, Consulatul General al României de la Szeged și Consulatul Român de la Gyula și prin organizarea unei Sesiuni naţionale de comunicări ştiinţifice, dedicate Marii Uniri, la împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire (1918-2016), în colaborare cu Primăria Arad, Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean – CJC Arad și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, care se va desfășura atât în Sala Senatului din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, cât și în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ Arad.

Joi, 1 Decembrie 2016, conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prorectori, decani, studenți și doctoranzi vor depune coroane de flori la statuia Marelui Corifeu Vasile Goldiş din Piaţa Revoluţiei, unde va avea loc și un Te-Deum, după care vor fi depunese coroane la mormintele „Corifeilor Marii Uniri”: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu din Cimitirul Eternitatea și la „Crucea Martirilor” din Parcul „Eminescu”.

Daniel Albu

 

 

Galerie foto (4)


Scrie un comentariu

trimite