Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Unii arădeni se tem de recensământ: refuză să deschidă uşa, ameninţă şi alungă recenzorii sau rup afişele

Teoriile conspiraţiei câştigă teren şi atunci când este vorba de recensământ. Există din păcate şi arădeni care cred că datele obţinute de recenzori vor fi folosite ulterior de stat împotriva lor, una dintre cele mai mari elucubraţii care circulă pe piaţă fiind accea că locuinţele declarate ca fiind nefolosite vor fi „naţionalizate” pentru a fi cazaţi acolo ucraninenii care fug din calea lui Putin. De asemenea, cei care sunt „foarte bine informaţi” cu ajutorul reţelelor de socializare mai spun că rişti să ţi se bage refugiaţi în casă şi dacă ai o singură locuinţă, cu prea multe camere. Nimic mai fals, dar oameni de genul celor care o aplaudă pe Şoşoacă, senatoarea intrată într-un con de umbră după invazia din Ucraina, sunt gata să bage mâna-n foc că recensământu ́ va aduce multe belele pe capul românilor.

Unii arădeni se tem de recensământ: refuză să deschidă uşa, ameninţă şi alungă recenzorii sau rup afişele
Comentează 0

În aceste condiţii, Primăria Municipiului Arad face apel la concetățenii care, prin atitudinea lor, împiedică buna desfășurare a recensământului populației și al locuințelor să fie cooperanţi.

„Unii cetățeni nu deschid ușa, deși se aude că sunt acasă, alții amenință și alungă recenzorul, închid ușa în nas, rup afișele de pe blocuri, prin care sunt înștiințați cu privire la datele recenzorului, manifestă, în general, o atitudine de respingere. Alți cetățeni susțin că au fost deja recenzați în etapa autorecenzării online. Este adevărat că populația Municipiului Arad a fost recenzată în proporție de peste 70%, dar numeroase chestionare nu au fost validate din cauza caracterului incomplet sau eronat al completării.

De aceea, în etapa recenzării pe teren, aflată în desfășurare, sunt căutați acasă toți cetățenii ale căror chestionare nu au fost validate sau care nu au fost  recenzați”, transmit reprezentanţii Primăriei.

Recensământul este însă o acțiune reglementată de lege, şi este obligatoriu. De menţionat că refuzul de a fi recenzat se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei.

„Deoarece au mai rămas puține zile de recenzat, îndemnăm arădenii să se recenzeze, să deschidă ușa recenzorului și să îndeplinească această obligație legală și civică. Interesul nu este să ne amendăm concetățenii, pe care îi respectăm, ci de a recenza întreaga populație care trăiește în Arad.

Unii cetățeni nu deschid pentru că locuiesc fără forme legale. Îi rugăm să aibă încredere, recensământul urmărește un scop statistic, nu colectarea de date pentru impunerea fiscală sau identificarea pentru amendare.

Numeroși indicatori importanți pentru viitorul orașului nostru au legătură cu numărul populației. Este important ca fiecare cetățean din Arad să fie inclus în numărul final, indiferent dacă locuiește cu forme legale sau nu”, mai spun reprezentanţii Primăriei.

Opt centre de recenzare

Pentru cei care sunt greu de găsit acasă sau care nu doresc să acorde interviul de recenzare la domiciliu, s-au organizat opt centre de recenzare fixe în Municipiul Arad, la care sunt așteptați zilnic, cei interesați, începând de joi, 7 iulie, la Primăria Municipiului Arad și în alte locuri publice din oraș.

CENTRE DE RECENZARE FIXE ÎN MUNICIPIUL ARAD  

Nr

crt

Adresa centrului

Zona

1.       

Primăria Municipiului Arad

Bulevardul Revoluției nr. 73, Palatul Cenad camera   5

Centru

2.       

Primăria Municipiului Arad

Bulevardul Revoluției nr. 75, clădirea principală,  camera 31

Centru

3.       

Primăria Municipiului Arad

Bulevardul Revoluției nr. 75, clădirea principală,  camera 37

Centru

4.       

Primăria Municipiului Arad

Casieria Direcției Venituri, Cartier Fortuna, Calea Aurel Vlaicu, nr 206-218

lângă Piața Fortuna

5.       

Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae

Cartier ALFA, str. Luceafărului 24-25

Alfa

6.       

Centrul de zi pentru vârstnici

Aradul Nou, Calea Timișorii nr. 39

Aradul Nou, lângă Magazinul Lanțul

7.       

Centrul pentru acordarea ajutoarelor de căldură

Calea Radnei nr. 108

Micălaca (lângă E–On, agenții bancare și Poliția de cartier)

8.       

Poliția Locală Arad

Calea Victoriei nr. 35 B-37

UTA – Cartierul  Funcționarilor

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite