Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un oraș al viitorului - Arad smart City

Autoritățile locale din Arad au înțeles că digitalizarea, informatizarea reprezintă viitorul. Astfel au fost accesate programe, s-au făcut proiecte, s-au obținut fonduri pentru implementarea lor.

Astfel, Portalul Primăriei Municipiului Arad, prin intermediul aplicației E-guvernare permite trimiterea electronică a cererilor, sesizărilor, petițiilor și urmărirea stării lor. Tot aici se pot face plăţi on-line – acces trafic greu, se poate cere eliberare certificatelor de transport greu (prin e-mail), se poate accesa harta orașului, se pot descărca formulare și diverse alte acte necesare.

Un oraș al viitorului - Arad smart City
Comentează 0

MyArad, o aplicație gratuită, permite utilizatoriilor să informeze municipalitatea, fără a se deplasa din fața calculatorului sau a telefonului inteligent, după caz, cu privire la diverse probleme care pot apărea într-un oraș, iluminat public, canalizare, maşini abandonate sau parcate neregulamentar, refacerea străzilor şi aleilor, salubrizarea străzilor, toaletare copaci şi întreţinere gard viu, câini comunitari, ordine publică, solicitare locuinţă, revendicări în baza legii 10, comerţ ambulant, probleme de mediu sau ajutor social, respectiv ajutor de urgenţă.  De asemenea, începând cu anul 2009, Aradul devenea al doilea oraş din ţară în care a fost lansat sistemul de plată online a taxelor şi impozitelor locale. Începând cu luna aprilie 2018, cetățenii Aradului au posibilitatea să își verifice dosarul fiscal, iar pentru plata este disponibilă aplicația MobilePay. De la sfârșitul anului 2017, Primăria Municipiului Arad a implementat un sistem de informare online, primul din ţară cu transmitere automată şi cod de bare QR, prin care cetăţeanul este anunţat că poate să-şi ridice Certificatul de Urbanism sau Autorizația de Construire eliberată. Mai mult, Compania de transport public Arad a implementat plata unor titluri de transport prin aplicația 24Pay, care poate fi descărcată și accesată de pe dispozitivele de tip smartphone, biletul fiind valabil o oră din momentul emiterii.

Mai trebuie spus că în municipiu funcționează un sistem de supraveghere video inteligentă,  care dispune și de un sistem de dispecerizare. Informațiile sunt colectate de la 84 de camere video, care funcționează non stop.  

În ceea ce privește proiectele în curs de implementare, trebuie menționat municipiul a fost selectat de către Comisia Europeană printre cele 15 orașe din Europa care vor beneficia de servicii de consultanță personalizate în proiectarea și implementarea strategiei locale de transformare digitală. Inițiativa „Digital Cities Challenge“ (Provocarea Orașelor Digitale) este concepută să ajute orașele europene să promoveze utilizarea tehnologiilor avansate. Tot aici putem aminti  strategia de informatizare a instituției și iluminatul inteligent. Dar să nu uităm nici sistemul integrat pentru călători e-ticketing ce urmează să fie pus în funcțiune și nici de sistemul de bike-sharing.

Aradul este, de asemenea, primul oraş din România care a devenit partener al Waze Connected Citizens, o reţea cu peste 100 de parteneri în întreaga lume. Programul are ca scop îmbunătăţirea şi creşterea eficienţei şi a confortului cetăţenilor în materie de trafic rutier în zonele urbane.

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite