Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un nou seism loveşte economia mondială. China, înapoi în era crizei financiare

Războiul comercial cu SUA a afectat economia chineză, care a înregistrat în trimestrul trei din 2018 cel mai lent ritm de creştere anuală din ultimii zece ani, în timpul crizei financiare globale.

Un nou seism loveşte economia mondială. China, înapoi în era crizei financiare
Comentează 0

Bursele asiatice au scăzut vineri după ce au fost anunţate noile date statistice. Potrivit CNBC, indicii bursieri de la Shanghai şi Shenzhen au intrat în declain, la fel ca bursele de la Hong Kong şi Tokyo.

"Ne aşteptăm ca efectele negative ale tensiunilor comerciale să apară mai clar din ianuarie 2019", anunţă economiştii.

În perioada iulie - septembrie 2018, PIB-ul Chinei a urcat cu 6,5%%, faţă de un avans de 6,7% în trimestrul doi din 2018, a anunţat vineri Biroul Naţional de Statistică. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o expansiune de 6,6% în trimestrul trei din 2018.

În primele nouă luni din acest an, a doua economie a lumii a înregistrat o creştere de 6,7%, peste ţinta Guvernului de 6,5%. China şi-a menţinut "o tendinţă de dezvoltare progresivă, stabilă şi solidă" în perioada ianuarie - septembrie 2018. În acelaşi timp, trebuie de asemenea să observăm că au sporit semnificativ dificultăţile pe plan extern şi presiunile asupra economiei", a afirmat un purtător de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică.

"Influenţa indirectă asupra evoluţiei activelor, încrederii pieţei şi în multe alte domenii este deja vizibilă", a avertizat Liu Yuanchun, profesor de economie la Universitatea Renmin.

La rândul său, Kota Hirayama, economist la SMBC Nikko Securities în Tokyo, susţine că: "Tendinţa de încetinire se accentuează, în pofida eforturilor autorităţilor chineze de a încuraja investiţiile pe plan intern pentru a sprijini economia. Ne aşteptăm ca efectele negative ale tensiunilor comerciale să apară mai clar din ianuarie 2019".

Încetinirea din trimestrul trei vine după ce, în septembrie, s-a înregistrat cea mai slabă producţie industrială din februarie 2016, producătorii auto reducându-şi producţia în urma încetinirii semnificative a vânzărilor, potrivit Agerpres.

În ritm trimestrial, PIB-ul Chinei a încetinit la 1,6% în trimestrul trei din 2018, de la 1,7% în precedentele trei luni, în linie cu estimările. Iniţial, Biroul Naţional de Statistică anunţase un avans al economiei de 1,8% în trimestrul doi din 2018, apoi datele au fost revizuite la 1,7%.

Tensiunile comerciale globale au escaladat în ultimele luni, SUA impunând tarife vamale pentru importurile de aluminiu şi oţel, precum şi tarife vamale pentru importuri de produse din China în valoare de 250 miliarde de dolari. În replică, UE şi China au impus tarife similare pentru o serie de produse americane.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite