Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Grecia își revine după apocalipsa financiară

Grecia își revine după apocalipsa financiară
Comentează 0

Restricțiile asupra mișcărilor de capital din Grecia ar putea fi ridicate la începutul anului viitor, dacă se menține stabilitatea economică a țării, a afirmat miercuri adjunctul ministrului elen de Finanțe, George Houliarakis, transmite Reuters.

"Așteptările sunt ca în cazul menținerii unui mediu economic stabil, restricțiile asupra mișcărilor de capital pot fi ridicate în primul trimestru din 2016", a declarat George Houliarakis în Parlamentul de la Atena.

Tot miercuri, ministrul elen de Finanțe, Euclid Tsakalotos, le-a spus parlamentarilor că economia Greciei nu a suferit atât de mult cum se estima din cauza impunerii restricțiilor asupra mișcărilor de capital, în iunie.

Efectele negative ale introducerii controalelor de capital au fost mai reduse decât ne-am așteptat și se vor observa la publicarea datelor din trimestrele trei și patru din 2015, a apreciat Euclid Tsakalotos.

"De asemenea stăm mai bine decât ne-am aștepta în privința recapitalizării sectorului bancar. Sunt mult mai optimist astăzi decât eram cu o lună în urmă", a declarat oficialul elen. Acesta a adăugat că în curând va ffi trimis în Parlament proiectul de lege privind recapitalizarea principalelor patru bănci elene.

 

La finele lunii iunie, autoritățile elene au impus o serie de restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, tranzacțiile la Bursa de la Atena au fost suspendate iar băncile elene au fost închise timp de mai multe săptămâni.

Depozitele băncilor elene au crescut ușor în august, după 10 luni de declin, dar rămân la cel mai scăzut nivel din mai 2003, arată datele publicate luna trecută de Banca Centrală a Greciei.

Depozitele persoanelor fizice și juridice la băncile din Grecia au urcat luna trecută cu 305 milioane de euro, la 121,14 miliarde de euro (135,2 miliarde de dolari). În iulie, depozitele se situau la 120,83 miliarde de euro.

 

După ce premierul Alexis Tsipras a introdus restricții asupra mișcărilor de capital, retragerile de depozite din băncile grecești au încetinit, în condițiile în care în primele luni ale anului deponenții greci au scos peste 43 de miliarde de euro din conturile lor bancare, sau 26,5% din totalul economiilor.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite