Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Tranziția verde trebuie să fie accesibilă oricărui individ”

Europarlamentarul PPE/PNL Gheorghe Falcă susţine că ultimii doi ani au însemnat o schimbare majoră în abordarea temelor importante de la nivel european. În interviul pe care ni l-a acordat recent, acesta vorbeşte despre tranziţia verde, pactul verde, programul „Fit for 55”, politicile Partidului Popular European cu privire la mediu, despre viitorul continentului într-un mediu climatic în schimbare şi despre despre Conferința privind Viitorul Europei.

„Tranziția verde trebuie să fie accesibilă oricărui individ”
Comentează 0

-Domnule europarlamentar Gheorghe Falcă, s-a vorbit foarte mult în ultima perioada de importanța tranziției verzi, a pactului verde și a necesității unei abordări diferite în ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă. Ce înseamnă, de fapt, programul „Fit for 55” propus de Comisia Europeană?

-Trebuie să încep prin a spune că ultimii doi ani au însemnat o schimbare majoră în abordarea temelor importante de la nivel european. Astăzi trăim într-o realitate schimbată față de cea de acum doi ani, astăzi muncim mai mult de acasă și ne petrecem mai puțin timp cu cei apropiați nouă, întreaga noastră viață fiind schimbată. Dar, cu toate acestea, planeta își continuă cursul. Am fost cu toții martorii inundațiilor catastrofale din mai multe țări europene, dar și a incendiilor din Grecia sau Cipru. Fac aceste referiri pentru a înțelege că, deși sănătatea și sistemul medical sunt o prioritate în această perioadă, schimbările climatice ne obligă să găsim soluții viabile și sustenabile pentru planeta noastră și viitorul copiilor noștri.

Acum, reoferindu-mă la programul „Fit for 55” trebuie să spun că pentru Grupul Partidului Popular European, grup din care fac parte, ținta proiectului climatic pentru anul 2050 înseamnă asumarea unei provocări enorme, o provocare care va veni fără doar și poate cu transformări ale economiilor și societăților în care trăim.

-Concret, care sunt direcțiile urmate de PPE în ceea ce privește mediul și schimbările climatice?

-Există trei direcții pe care le susținem și le considerăm deosebit de importante. În primul rând vorbim de oportunitățile economice: schimbările care vor veni pentru economie trebuie să creeze și nu să distrugă locurile de muncă. În al doilea rând, noi, popularii europeni, ne dorim o Europă care să rămână competitivă și să-și intensifice inovația. Iar în cel de al treilea rând, și poate unul dintre cele mai importante țeluri pe care le avem, ne dorim ca toate țările să poată fi parte a acestor programe și proiecte, nu doar statele bogate. Ne dorim să luptăm cu schimbările climatice prin inovare, competitivitate și locuri de muncă.

-Referindu-ne puțin la obiectivul de a nu lăsa pe nimeni în urmă, cum se va putea face tranziția verde în zonele Europei pe care le cunoaștem ca fiind dependente de cărbune, spre exemplu?

-Procesul tranziției spre o Europă mai verde și mai curată nu va fi unul ușor, în special în acele zone care depind de cărbune. În acele cazuri, dar nu numai, va fi esențial să avem în vedere familiile cu venituri mici, dar și pe cei din clasa de mijloc. Tranziția energetică  nu trebuie să fie fezabilă doar pentru cei care conduc mașini electrice, tranziția verde trebuie să poată fi făcută de fiecare european în parte, indiferent de venituri și locație. Tocmai de aceea avem nevoie de garanții, de la Comisia Europeană, că banii investiți vor ajuta oamenii și companiile să facă trecerea la o mobilitate mai durabilă în toată Europa. Mai mult, Comisia ar trebui să se asigure că compensația ajunge la cei care au cea mai mare nevoie. Prin urmare, insistăm asupra unui mecanism social credibil pentru a aborda sărăcia de încălzire și sărăcia de mobilitate în interiorul și între statele membre.

-Și dacă tot vorbim despre viitor și dezvoltarea Europei într-un mediu climatic în schimbare, ce ne puteți spune despre Conferința privind Viitorul Europei?

-Viitorul Europei începe astăzi! Dacă este ceva ce ne-a arătat criza de sănătate este că o dezbatere privind viitorul Europei este esențială pentru a ne pregăti pentru provocările care urmează. Așadar, Conferința privind Viitorul Europei își propune să pună bazele unui nou consens în ceea ce privește misiunea și capacitățile Europei în secolul XXI.

În acest moment am reușit să relansăm dialogul între cetățenii europeni și reprezentanții instituțiilor democratice, scopul final fiind găsirea de soluții inovatoare pentru noile provocări cu care ne confruntăm. PPE are câteva priorități clare în cadrul acestui proiect. Desigur, în primul rând vorbim de sănătate și importanța acestui sistem în economie și societate. Apoi trebuie să ne referim și la violența domestică și de gen. Din păcate perioada pandemiei a însemnat și o creștere a acestui tip de violență, astfel că problema privată a devenit o preocupare în societate. Tot la acest punct aș mai aminti și de prioritatea noastră pentru o economie inclusivă privind genul persoanei. În acest sens, statele membre sunt rugate să ia toate măsurile ce se impun prin proiecte cu finanțare inclusă în planurile de reziliență.

Aș încheia prin a spune că poate cel mai important pas făcut prin aceste Conferințe este implicarea fiecărui european în parte, doar împreună ne vom putea dezvolta.


 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite